Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Булие: Забраната на системата ни бе разочарование, но не и сериозен удар

Булие: Забраната на системата ни бе разочарование, но не и сериозен удар

71
0
Ерик Булие

Разочарование е чувството в екипа на Лотус от решението на ФИА да забрани иновативната система тима за поддържане на едно и също разстояние между болида и пистата, заяви шефът на екипа Ерик Булие през уикенда по време на благотворителните ски-състезания в Банско.

Той бе гост на събитието, организирано от асоциацията на монакския принц Албер II (който така и не пристигна) и дори взе участие в надпреварите, въпреки че според собственото му признание изобщо не е толкова добър скиор.

Неговият отбор бе автор на последната иновация в Гран при и първоначалната информация бе, че ФИА е одобрила новата система. Дни по-късно световната автомобилна федерация я забрани.

Според мен забраната е лоша, защото Формула 1 има нужда от иновации – коментира Булие специално за ClubS1. – Сериозен удар е, след като си изкарал две години в труд и разработване на нова система, която честно казано според мен е и доста умна, и си получавал подкрепата ФИА през цялото време. Федерацията одобряваше всяка наша стъпка. Сега нямам идея какво мислят, дали не са сметнали, че това ще е някакво огромно предимство или нещо друго. За нас обаче цялата тази история не е кой знае колко голяма драма, но определено е тъжно, че подобни нови неща не могат да влязат във Формула 1. Подобни усилия трябва да се възнаграждават, а не забраняват – каза още той.

Тази година Булие има световен шампион в отбора си – Кими Райконен. Заедно с него ще кара Ромейн Грожан, който също бе гост на събитието в Банско. Шефът на Лотус очаква да изгради с тях отбор на достатъчно високо ниво за борба в челната част на колоната.

Някои неща, разбира се, зависят от автомобила и от това каква скорост ще има той. На мен лично би ми харесало невероятно много да сме четвърти в края на годината. Смятам, че тази позиция заслужавахме в края на миналия сезон, но поради редица причини не се получи. Всъщност изборите, направени от нас напоследък – пълното преструктуриране на екипа (особено на техническия) – са продиктувани от желанието ни отново да сме топотбор. Програмата ни е тригодишна и в края на периода намерението ни е да сме в позиция, която да ни позволи да спечелим шампионата – заяви Булие.

Преди време французинът заяви, че Райконен е твърде скъп за тима му. Отговорът му на въпроса какво се промени в това отношение бе:

– Може би е станал по-малко скъп.

Що се отнася до очакванията спрямо формата на Кими, то началникът на Лотус е категоричен, че финландецът ще е силен от самото начало:

Както самият той каза, ще му е необходимо малко време, но веднага ще е на достатъчно добро ниво. Последните няколко десети от секундата може би ще му костват малко по-дълго, докато свикне с тима. Що се отнася до Ромейн, то за Франция е прекрасно да има пак пилоти във Формула 1. Ние имаме много успешни състезатели – Грожан е един от тях, каквито са и Жан-Ерик [Верни], и Шарл [Пик], както и Жул [Бианки]. Ние се надяваме те да възродят и интереса към френската Гран при. 90% от проекта, който се разглежда от правителството ни, е готов – остават последните 10% – каза още Булие.