Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бурти: Визьорите трябва да са още по-здрави

Бурти: Визьорите трябва да са още по-здрави

47
0

Бившият пилот от Формула 1, Лучано Бурти, поиска от ФИА да направи още по-здрави визьорите на каските на пилотите, след като се случи страшният инцидент на Фелипе Маса в Унгария.

Маса ще изпусне със сигурност състезанията във Валенсия и Белгия, но е възможно да остане извън пистите до края на сезона. Междувременно той ще се възстановява от контузиите в следствие на излетялата пружина от колата на Рубенс Барикело, която го удари в каската и в резултат на това той изгуби съзнание.

Инцидентът, който от някои просто е считан за огромно съвпадение, накара президента на ФИА, Макс Мозли, да поиска от Комисията по безопасност на ФИА да подготви доклад.

В същото време Бурти, който пострада при аналогичен инцидент на пистата Спа през 2001 година и също получи мозъчно сътресение, смята, че първите стъпки към подобряването на безопасността са заздравяване на визьорите.

„След инцидента на Фелипе на Хунгароринг мога да проследя еволюцията на каските от моя инцидент в Гран при на Белгия през 2001 година“ – каза Бурти за своя сайт. „Гледайки снимки на моята каска, виждам, че ако беше изработена от въглеродни влакна, както е сега, пораженията щяха да са много по-незначителни.“

„Това показва доколко ФИА и конструкторите на каски могат да повлияят върху безопасността на пилота.“

„В същото време бих искал да изтъкна нещо друго. Можете да видите на моята каска, че дори и при толкова силен удар в бариерата визьорът остана прикрепен към каската, тъй като бе захванат с четири винтчета. В момента визьорите се държат само на две винтчета (с цел редуциране на масата).“

„В случая на Фелипе можем да видим как визьорът му беше хлабав, тъй като винтчетата не устояха на удара…“