Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Часове преди Австралия още не е ясно кой ще я излъчва

Часове преди Австралия още не е ясно кой ще я излъчва

136
0
излъчване,оператор,тв,телевизия

Броени часове преди първите тренировки в Мелбърн за Гран при на Австралия, които започват тази нощ в 3:30 часа (българско време), още няма яснота ДАЛИ И КОЯ телевизия в България ще излъчва шампионата. Договорът на Булсатком за неговия канал Филм + изтече в края на миналия сезон.

Правата за България и още няколко държави в региона бяха купени преди две години от посредническата компания MP&Silva. Тя, според нашата информация, би искала да получи сума, сходна плащаните в последните години – около $1 млн.

Офертите обаче са били по-ниски, като в крайна сметка реално близо до сделка са останали „Филм+” и Нова броудкастинг груп с оферта за новите си канали Диема Спорт и Trace Sports Stars.

В случай, че в близките часове до сделка не се стигне, то за първи път 1992 г. Формула 1 няма да е пряко в българския ефир и феновете ще трябва да потърсят алтернативни канали, за да гледат състезанията.

Цените на телевизионните права за F1 се повишиха изключително много в последните години, като практически на почти всички големи пазари Гран при се излъчва само по платени тв-канали. Това е една от причините за намалелия брой зрители.

Отливът на публика пък понижи възможностите на тимовете да привличат спонсори и екипите повече разчитат именно на парите от търговските права, разпределяни от Бърни Екълстоун и формиращи се най-вече от таксите на телевизиите и организаторите.

Истинската драма в спорта в тази връзка ще настъпи още в края на този сезон, когато изтича договорът на немския оператор RTL. Той излъчва F1 повече от 20 години и плаща около 50 млн. евро на сезон! Шефовете на компанията вече обявиха, че не биха подписали отново подобна сделка. От австрийската телевизия ORF също обявиха, че вероятно няма да подновят контракта си при досегашните условия след изтичане на договора им в края на 2016 г.

  • ТАГОВЕ
  • F1