Начало Автомобили CITROËN C5 AIRSCAPE Обект на желанието

CITROËN C5 AIRSCAPE Обект на желанието

149
0

На Автомобилния салон във Франкфурт 2007, Citroën представя C5 Airscape, необичайната си интерпретация на най-красивия тип автомобил – кабриолетът.
Този изключителен концептуален автомобил съчетава силует, излъчващ мощ и динамичност с луксозно купе, като по този начин цели да осигури удоволствие за водача и комфорт за трима пътници. Отварящият се покрив с невиждана досега система на задвижване подчертава изтънчеността на целия автомобил.
Невероятната привлекателност на C5 Airscape се дължи както на неговия стил, така и на динамичните му показатели. Благодарение на системата против буксуване на колелата Snow Motion от последно поколение, с която е оборудван, задвижването му се доближава до това на автомобилите оборудвани с интегрална трансмисия. Към тези показатели се прибавят и функциите на системата UrbanHybrid. Тя гарантира на концептуалния автомобил отсъствие на шум и вибрации при спиране на двигателя, удоволствие, породено от ефекта „boost”, осигуряващ постепенното увеличаване на въртящия момент на двигателя и грижа за околната среда.
Израз на мощ, съчетана с елегантност
Всичко в C5 Airscape предизвиква възхищение. Издължените му пропорции и внушителния стил на каросерията създават впечатление за динамичност и мощ. Отварящият се покрив с иновационна концепция ви приканва да се качите на борда и да поемете на път. Вътрешният дизайн, чиято отличителна черта е използването на благородни материи, предлага на водача и на всички пътници комфорт от най-високо ниво.
Съчетание на динамичност и изтънченост
C5 Airscape е с издължен силует, който създава усещане за сила и в същото време говори за изтънченост, дължаща се на изчистените странични части на автомобила с леки стилови извивки в горната им част. Впечатлението за стабилност и сила, което създава каросерията е подсилено от естествения наситен сив цвят, в който е боядисана. Именно този цвят, чиито нюанси се изменят в зависимост от светлината, придава на C5 Airscape изтънчен и елегантен вид и затвърждава принадлежността му към класа на луксозните автомобили.
Динамичността на C5 Airscape прозира от утвърдения характер на предната част с големи отвори за въздуха и издължени, леко заострени в края фарове. Разположени върху капака, чийто стил е разчупен от две изразителни извивки, тези фарове обграждат големите хромирани шеврони, носители на идентичността на Марката.
Профилът на C5 Airscape е израз на стремежа към максимална аеродинамичност. Линията на покрива, изключително голямата остъклена повърхност и хромираните дръжки на вратите с издължена форма подчертават плавните линии на силуета, докато линията под прозорците на автомобила, изразителния стил на калниците и 19-инчовите джанти затвърждават принадлежността на C5 Airscape към света на луксозните автомобили.
Стабилността на C5 Airscape на пътя е подчертана от стила на задната част на автомобила, който по нищо не отстъпва на стила отпред. Високото разположение на задните светлини, които се явяват естествено продължение на стиловата линия под прозорците, допринася за постигане на оптимална динамичност на автомобила, а луксозният му вид се подчертава от наличието на двойна хромирана тръба на ауспуха, както и от вдлъбната форма на задното стъкло на C5 Airscape, което отрежда място на концептуалния автомобил сред големите седани на Марката.
C5 Airscape дължи изтънчеността си на отварящия се покрив с невиждана досега концепция, чиято остъклена горна част осигурява на пътниците купе окъпано от светлина. Изцяло от специфична материя на базата на въглерод, този покрив разполага с предимството да се разгъва или да се сгъва много лесно без да нарушава естетиката на концептуалния автомобил. Той се сгъва автоматично, без да са необходими по-специални манипулации и без да се налага да се отваря горната част на пространството, предвидено за прибирането му, разположено на нивото на багажника.
C5 Airscape напълно се вписва в регистъра на автомобилните традиции, понеже облицованият с текстилно покритие покрив с метални оттенъци много наподобява платнен подвижен покрив, емблематичен символ на луксозните кабриолети.
Бягство от ежедневните грижи под знака на изискаността
Изцяло облицовано в тъмно кафява кожа, купето на C5 Airscape съблазнява с изтънчеността си.
Специално разработените седалки свидетелстват за лукс и прецизност на изработката. Централната им част напомня верижка на часовник, а краищата им са украсени с декоративни шевове, което подсилва впечатлението за сила и мощ, характерно за целия автомобил.
Финалният щрих в дизайна на този луксозен интериор се внася от ръкохватката на скоростния лост, облицована с кожа и хром, в хармония с металната лайстна, която подчертава панела с командните бутони на климатика и централната конзола.
Устройството на поста за управление на C5 Airscape също е продиктувано от стремежа към постигане на удоволствие от управлението на автомобила. Водачът се потапя в една обстановка, където властва изискаността. Това впечатление се подсилва от специфичната изработка на бордовите уреди и от особеното им разположение.
Воланът пред водача е с централна фиксирана конзола. Върху него, в обсега на ръката, са обединени основните командни устройства за системите, свързани с комфорта и в помощ на управлението (навигационна система, радио, регулатор и ограничител на скоростта, бордови компютър). Същинска контактна зона, командните бутони са с оригинално покритие, близко до структурата на кожата. Те играят ролята на мощен, реактивен сензорен интерфейс между автомобила и неговия водач.
Изтънчеността на бордния панел на C5 Airscape отговаря на изискванията за оптимална ергономичност, а подредбата на изписваната информация, позволява лесното й и безпроблемно разчитане. По трите циферблата се движат емблематични високотехнологични пръстеновидни стрелки. Те вече не преминават през целия циферблат, а се въртят около него и по-този начин допринасят за постигане на естетичност и улесняват разчитането на информацията.
Долепените до циферблатите вентилатори и горната част на бордния панел с формата на вентилационен отвор, подобен на тези в състезателните автомобили подчертават излъчващата се от кабриолета мощ. Цялото това усещане се подсилва от изчистения, изваян стил на бордното табло, който се характеризира с прави линии, символ на прецизността и плавни криви, израз на динамичността.
Тази конфигурация предлага на водача възможността да има пълен контрол над заобикалящите го командни елементи и му гарантира забележително удоволствие от управлението на автомобила.

Оптимални усещания при управление на автомобила и опазване на околната среда
C5 Airscape дължи изключителната си привлекателност, както на своя стил, така и на високите си динамични показатели. Този концептуален автомобил е оборудван с двигател V6 HDi с филтър за твърди частици, който може да функционира и с биодизел, с иновационна система против буксуване на колелата Snow Motion, която предлага функции близки до тези на автомобилите с четири задвижващи колела, както и с технологията UrbanHybrid, която му осигурява нисък разход на гориво и намаляване на емисиите на CO2.
Благодарение на това съчетание, C5 Airscape предлага едновременно забележителни функции и грижа за околната среда.
Технологията в услуга на околната среда
C5 Airscape подчертава способностите на Citroën да съчетава динамичност с грижа за околната среда, благодарение на мощния си двигател, свързан едновременно с филтър за твърди частици и със системата UrbanHybrid.
Благодарение на един обратим стартер-генератор, свързан със суперкондензатори, които позволяват временно да се складира значително количество енергия, системата UrbanHybrid разполага с неоспорими предимства що се отнася до опазването на околната среда, удоволствието от управлението на автомобила и комфорта по отношение на шума и вибрациите.
В режим Drive, когато скоростта на концептуалния автомобил е под 6 км/ч и водачът задържи крака си върху педала на спирачката, двигателят спира. С цел постигане на максимално удоволствие от управлението на автомобила, двигателят се стартира отново моментално и автоматично от момента, в който крака на водача се отмести от педала за спирачката. Когато автомобилът е спрял, гориво не се изразходва, а емисиите на CO2 намаляват с около 24 гр. при смесен цикъл.
Освен това, цялата бордова мрежа (климатик, радио…) се захранва, благодарение на повторното използване на енергията, получена при намаляване на скоростта и при спиране, което води до икономия на гориво и до отсъствие на допълнителни вредни емисии.
Един допълнителен и временен «boost» ефект позволява, например при изпреварване, да се увеличи въртящия момент на двигателя и по този начин да се благоприятства превключването на скоростите и набирането на мощност при потегляне на автомобила.
Докато автомобилът е спрял, системата UrbanHybrid гарантира отсъствието на шумове и вибрации в купето. По този начин се запазва комфорта на пътниците в автомобила и на пешеходците отвън.
Удоволствие от управлението и динамични показатели, които се запазват, независимо от обстоятелствата
Позиционирането на C5 Airscape сред луксозните автомобили се затвърждава от използването на двигател 2.7 V6 HDi от 208 к.с., оборудван с филтър за твърди частици (FAP).
Този двигател съчетава мощност и икономичност, развива 150 kW CEE (208 к.с. DIN) при 4000 об/мин и предлага въртящ момент от 440 Nm при 1900 об/мин.
Още от ниските режими той осигурява последователно и плавно увеличаване на въртящия момент, за да се гарантира възможно най-голям комфорт при ползване. Удоволствието от управлението на автомобила се увеличава още повече, благодарение на използването на автоматична шестстепенна скоростна кутия.
С цел да се осигурят високи показатели при функциониране и оптимална активна сигурност, C5 Airscape е оборудван с иновационна версия на системата против буксуване на колелата с разширени функции, наречена Snow Motion. Показателите по отношение на задвижването и съответно на «потеглянето» на автомобила върху настилка с намалено сцепление, като например на сняг, са забележителни. Предимствата са налице и при използването на класически гуми, но когато концептуалният автомобил е оборудван със зимни гуми, те стават безспорни. В действителност, при тази конфигурация, C5 Airscape предлага динамични показатели, близки до тези на автомобилите с четири задвижващи колела.