Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 CVC не правят планове за заместник на Екълстоун

CVC не правят планове за заместник на Екълстоун

86
0
Бърни Екълстоун,Кристиан Хорнер

CVC Кепитъл Партнърс не обмислят свалянето на Бърни Екълстоун от поста му главен изпълнителен директор за Формула 1, се твърди в информация на британския вестник Гардиан. В публикацията е цитиран източник, близък до инвестиционния холдинг, който заявява:

Няма никакви планирани промени за момента. Бордът непрекъснато преглежда фактите и обстоятелствата и това е настоящата позиция.

Официален коментар обаче няма.

Въпросът дали CVC търсят заместник на Екълстоун се обсъжда все по-често с оглед на предстоящото поредно дело срещу 83-годишния англичанин. На 24 април в Мюнхен (Германия) той ще се изправи пред съда по обвинение в даване на подкуп на бившия банкер Герхард Грибковски. Причината за превода на парите – желанието му продажбата акциите на F1 да бъде насочена към желания от него купувач (CVC), който му гарантира запазване на ръководните функции в спорта. Именно последното е основание за обвинителите да определят парите като подкуп. Трансферът бе наречен по този начин и от съдия Нюи по произнасяне на присъдата по друг иск – на Constantin Medien – в Лондон (Великобритания). Той обясни също така, че споразумението между Бърни и Грибковски е корумпирано заради твърдото намерение да англичанина да се отърве от банките (тогава собственици на акциите), които се опитват да се намесят в работата му в Гран при.

Екълстоун не бе осъден по иска на Constantin Medien, защото съдията постанови, че продажбата не е ощетила финансово компанията. В същото време обаче Бърни бе наречен ненадежден и нечестен свидетел.

След присъдата в Лондон Екълстоун настоя, че всичко си е наред и работата продължава както винаги. През ноември миналата година председателят на CVC Доналд Макензи заяви при изслушването му в съда, че ако се докаже криминална дейност от страна на Бърни, той ще бъде уволнен. Засега това не е направено официално. Източникът на Гардиан твърди, че решението на CVC ще зависи от изхода на процеса в Мюнхен.

Формула 1 е един от най-добре печелившите бизнеси на CVC с възвръщаемост от повече от 350% под формата на дивиденти и последвали продажби на акции спрямо първоначалната инвестиция, възлизаща на $965,6 млн.

През последните дни Кристиан Хорнер отново бе спряган за наследник на Екълстоун. Шефът на Ред Бул в F1 е един от най-близките хора на управляващия търговските права. Той обаче за пореден път отхвърли подобна възможност.

Моята работа е в отбора, при това за дълги години. Обичам професията си. Харесва ми предизвикателството да управлявам отбора с всички талантливи хора в него. Все още имам цели и амбиции за постигане с Ред Бул. Спортът има нужда от Бърни повече от всякога в днешните трудни времена, когато екипите имат проблеми. Денят, в който той си тръгне, ще бъде невероятно тъжен. Животът ще трябва да продължи, но е трудно да си представиш, че няма да е наоколо. Надявам се да има доста време преди този въпрос да ни занимае – обясни Хорнер.