Начало Избрани Цунода: Основната ми цел е да съм по-постоянен във всяко състезание, независимо...

Цунода: Основната ми цел е да съм по-постоянен във всяко състезание, независимо дали разполагам с добър автомобил или не

419
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Алфа Таури

Юки Цунода ще започне третия си сезон в F1. Пилотът на Алфа Таури вярва, че вече разполага с нужния опит, да за бъде редовен претендент за позиции в топ 10 и да помогне за развитието на колата за 2023 г.

Цунода изкара труден сезон 2022. Японецът записа само четири класирания в топ 10 и финишира 17-ти в крайното класиране. 22-годишният състезател трябва да бъде по-постоянен през предстоящата кампания ако иска да запази мястото си в отбора и през 2024 г. Той ще бъде подложен на натиск и от новия си съотборник Ник де Врис. Нидерландецът няма толкова опит в F1, но има успехи в други шампионати и серии с едноместни болиди.

Цунода присъства на представянето на ливреята на болида AT04. Японецът даде специално интервю за сайта на Алфа Таури, в което обясни какви подобрения е направил през зимната пауза.

„Въпреки че сезон 2022 беше доста труден за отбора, Вие лично направихте голяма крачка напред през втората си година. Какъв беше ключът към тези подобрения?“

„Основно имаше две причини. Първата беше физическото ми развитие, върху което работих много преди началото на сезона. Това доведе до голяма промяна във физическото ми състояние като цяло, което означава, че нивата ми на концентрация и представянето ми в състезанията се подобриха. Втората причина беше, че нивото ми на увереност се върна. Бях загубил част от него през първия си сезон във F1, което беше голямото ми ограничение. Успях да възстановя тази увереност малко по малко особено в последните три състезания през 2021 г. След това успях да надградя тази инерция във всички състезания през миналата година. Тези два фактора бяха ключът към подобрението ми като пилот“, каза Цунода.

Пилотът на Алфа Таури разкри какви подобрения е направил откакто се присъедини към F1 през 2021 г.

„Как смятате, че сте се подобрили откакто се качихте за първи път се качихте в болид от F1 през сезон 2021?

„Сега съм на съвсем различно ниво, въпреки че все още съм запазил добрите аспекти от първата си година. Но определено имам по-голям контрол върху колата. Участвам повече в работата екипа, особено когато става въпрос за развитието на автомобила. Също така действам по различен начин. Научих много неща, не само що се отнася до състезанията, но и в живота си извън пистата. Всичко има положителен ефект върху начина, по който се състезавам. Бях подценил това в началото, но сега вече разбрах нещата, които са наистина важни“, добави пилотът на Алфа Таури.

22-годишният състезател прекара повече от две седмици в тренировъчен лагер в Дубай. Там той бе заедно с новия си съотборник Ник де Врис. Японецът сподели върху кои области е обърнал най-сериозно внимание по време на интензивните си тренировки.

„През зимата бяхте на тренировъчен лагер в Дубай. В кои конкретни области работихте най много?“

„Бях там в продължение на две седмици и работих върху общата си физическа форма. Времето беше важно и за да се запозная с новия си треньор (Майкъл Италиано), който работеше с Рикиардо. Една от основните цели на лагера беше да изградим отношенията си и да се разберем добре преди началото на тестовете и състезанията. Това мина добре, както и същинската тренировка, в която се фокусирахме основно върху издръжливостта.“

Цунода разкри и каква е основната му цел за сезон 2023 в F1, както и кои състезания очаква с нетърпение освен това в Япония.

„Представянето ви тази година ще зависи много от автомобила. Поставихте ли си някакви лични цели за този сезон?“

„Основната ми цел е да съм по-постоянен във всяко състезание, независимо дали разполагам с добър автомобил или не. Също така искам печеля точки по-постоянно. Искам да имам по-голям контрол над себе си през цялото време, да работя добре с отбора и да разбера автомобила възможно най-бързо още от първото състезание в Бахрейн. Тази година се надявам да съм най-бърз по отношение на влизането в Q3 и печеленето на точки“, каза пилотът на Алфа Таури.

„Кои състезания очаквате с най-голямо нетърпение и защо?“

„Наистина се вълнувам от всички състезания! Разбира се, първото състезание в Бахрейн е нещо, което очаквам с нетърпение. Поглеждайки към календара, очевидно Япония е специална за мен. Нямам търпение да се състезавам отново пред родните си фенове по-късно тази година. Атмосферата в Сузука беше наистина специална. Мисля, че новото състезание в Лас Вегас ще бъде страхотно. Но честно казано, ако трябва да избера едно от всички състезания през тази година, Япония е изключителното състезание за мен“, обясни Цунода.

Състезателят на Алфа Таури коментира и отношенията си с Ник де Врис.

„Как виждате развитието на отношенията си с Ник? Вълнувате ли се да видиш какво можете да направите той заедно и да тласнете отбора напред?“

„Ник също тренираше в Дубай. Затова имахме възможност да прекараме малко време заедно. Преди това се познавахме от минали години. Вече имаме добри взаимоотношения и сега ще ги надградим още повече като съотборници през този сезон. Мисля, че заедно сме силна двойка. Целта ни е да помогнем на отбора на Алфа Таури да напредне тази година. Също така вярвам, че мога да науча някои неща от пилот като Ник“, допълни Юки Цунода.