Начало Дакар Петерханзел катастрофира, Сайнц докосва успеха в Дакар

Петерханзел катастрофира, Сайнц докосва успеха в Дакар

81
0

Каралос Сайнц с Пежо 3008 DKR е само на 1 етап от победата в тазгодишния рали Дакар при автомобилите. Испанецът кара на сигурно в отминалия пробег между Сан Хуан и Кордоба с дължина 369 км за коли и камиони и завърши 6-и.

В същото време неговият съотборник Стефан Петерханзел, който заемаше 2-ото място в генералното класиране, удари дърво на 78 км от началото на етапа. След техническа помощ той продължи в отсечката, но загуби страшно много време и шансовете за подиум в тазгодишния Дакар.

Победата в етапа взе Насър Ал-Атия с Тойота, като по този начин катарецът излезе на 2-а позиция в общото класиране, на 46 мин от Сайнц. На трето място е съотборникът му в японския тим Жиниел де Вилиерс, след като 3-ият пилот на Тойота Бернхард тен Бринке отпадна.

При моторите Тоби Прайс с КТМ спечели отсечката с дължина 424 км за тази категория, записвайки втора поредна етапна победа. В същото време съотборникът му Матиас Валкнер завърши 4-и и запази много добър аванс от 22:31 мин пред Кевин Бенавидес с Хонда преди последната отсечка, която е само 120 км. Бенавидес завърши 2-и в пробега, на 2 мин след Прайс.

С успеха си Тоби намали изоставането си от 2-ия Бенавидес на 5 мин в общото подреждане и при силно каране в последната отсечка утре има шанс да заеме 2-ата позиция. Аржентинския пилот на Хонда Рики Брабек, който бе 6-и в общото класиране, бе принуден да се откаже заради механична повреда.

При камионите очакваният грандиозен финал утре в битката за победата изглежда няма да се състои, след като Фредерико Вилагра с Ивеко, който бе само на 1 сек зад лидера Едуард Николаев с Камаз, получи технически проблем и отпадна.

В клас ATV лидерът в генералното класиране Игнасио Касале с Ямаха завърши 3-и в отсечката и отива към доминантна победа в тазгодишния Дакар с 1 час и 37 мин аванс пред Николас Кавилясо (Ямаха), завършил етапа 4-и. Най-бърз в отсечката бе Гонзалес Феироли (Ямаха), който е 3-и в общото класиране, на 2 час от лидера.