Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джийн Хаас: Ако се справим малко по-добре, можем да напреднем с една-две...

Джийн Хаас: Ако се справим малко по-добре, можем да напреднем с една-две позиции

34
0

Джийн Хаас смята, че отборът му във Формула 1 може да напредне с една-две позиции в шампионата, ако се справи малко по-добре през 2017 г. Според него Хаас F1 Тийм направи успешен дебют в първенството през 2016-та, тъй като тимът постигна всичките си основни цели и всъщност надхвърли очакванията.

„Всичко, което сбъркахме в НАСКАР, го избегнахме във Формула 1. Най-важното е, че веднага виждахме какво работи и какво не. Придобихме този опит по трудния начин в НАСКАР, така че в F1 се съсредоточихме не толкова върху това как вършим работа, а с кого я вършим”, обясни Хаас.

Американският бизнесмен останал изненадан от факта, че отборът му взе точки още в първия си старт и смята това постижение от Мелбърн за най-гордия момент в дебютния сезон.

„В началото идеята беше да правим всичко сами”, продължава Хаас. „Щяхме да сме традиционен конструктор, който да създава свое собствено шаси, окачване, компоненти, аеродинамика. Но това е огромна задача и направихме крачка назад, помислихме с кого можем да си партнираме, защото просто нямаше начин да се справим в рамките на осемте или девет месеца, с които разполагахме. Това доведе до пълна промяна в стратегията. И така се стигна до партньорството ни с Ферари.”

„В началото към екипа ни имаше сериозен скептицизъм. Мисля, че според мнозина нямаше да изкараме целия сезон. Но до финала повечето хора вече ни възприемаха като сериозен отбор.”

През 2017 г. автомобилите в F1 ще са напълно нови вследствие на променените технически правила. Според Джийн Хаас това има както плюсове, така и минуси: „От една страна, вече разполагаме с част от необходимата структура. Негативното е, че има малко време, а промените са наистина много. Ще е също толкова сложно, колкото и през миналата година, но с вече наличния опит всъщност би трябвало да се представим малко по-добре през предстоящия сезон. Ако успеем да го сторим, може да напреднем с една-две позиции.”