Начало Избрани Д-р Марко предупреди Астън Мартин: От Хонда са много рестриктивни по отношение...

Д-р Марко предупреди Астън Мартин: От Хонда са много рестриктивни по отношение на своите двигатели

5455
0
Ясуаки Асаки, Хелмут Марко, Коджи Ватанабе
Хелмут Марко с Ясуаки Асаки и Коджи Ватанабе; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Д-р Хелмут Марко отправи предупреждение към Астън Мартин. Съветникът на Ред Бул заяви, че от Хонда са много рестриктивни по отношение на своите двигатели. Според д-р Марко, британският екип няма да получава голямо количество информация за бъдещия силов агрегат на японците.

Вчера Хонда официално обяви завръщането си в F1 през 2026 г. Японският производител ще доставя задвижващи системи на Астън Мартин. По този начин Хонда слага край на своето „кратко отсъствие“ от световния шампионат

Хонда си тръгна от F1 в края на 2021 г. Японският производител обаче продължава да бъде основен технически партньор на Ред Бул и Алфа Таури до края на 2025 г. След това марката поема по друг път и вече ще работи с един от преките съперници на австрийците Астън Мартин.

Изненадващото напускане на Хонда постави Ред Бул в доста неудобно положение. Отборът от Милтън Кийнс иска да бъде самостоятелен производител на задвижващи системи от 2026-та. Австрийците обаче признаха, че няма как да произведат електрическата част от новия агрегат.

Ред Бул опита да удължи партньорството си с Хонда и след влизането на новите разпоредби за двигателите. Двете страни обаче не успяха да постигнат договорка и в крайна сметка се разделят след сезон 2025. Ред Бул все пак успя да излезе от тази трудна ситуация след като подписа договор за сътрудничество с Форд. Американският производител ще се върне в F1 след като напусна спорта през 2004 г.

Д-р Марко коментира новината за партньорството между Хонда и Астън Мартин. Австриецът заяви, че това изобщо не плаши неговия екип, който вече работи върху своето задвижване в Ред Бул Пауъртрейнс

„Това не променя нищо за нас. Взехме решение да създадем собствен двигател след като Хонда заяви, че ще се откаже от спорта. Всъщност те искаха да постигнат това до 2022 г. После взехме това решение за да не станем отново зависими от даден производител“, сподели д-р Марко.

„Това е доста смело решение от наша страна, но в същото време и скъпо. В момента обаче Ред Бул Пауъртрейнс се справя много добре. Работим по график. Всички новопостроени двигатели са приблизително на очакваното ниво“, продължи съветникът на Ред Бул.  „За нас нещата работят добре по този начин, така че няма възможност [Хонда] да се върне. Имаше разговори за възможно сътрудничество, но така и не успяхме да се разберем с Хонда кой какво ще прави. Така се стигна до тази ситуация. Сега Форд е наш партньор. Те очевидно нямат опит в настоящата F1, но могат да допринесат много за електрическата част.“

Д-р Марко коментира и какво може да очаква Астън Мартин от работата си с Хонда. Австриецът заяви, че японците са много рестриктивни по отношение на своите двигатели.

„От Хонда са много рестриктивни по отношение на своите двигатели. Интелектуалната собственост и всичко свързано с нея е изцяло тяхно. Честно казано ние не получаваме подробна информация за задвижващата система“, каза д-р Марко.

„Новината за тяхното напускане дойде внезапно и ни принуди да реагираме. Когато японците решиха да продължат в F1 през миналата година, вече нямаше общ път, който да удовлетворява и Ред Бул“, завърши австриецът.

Д-р Марко също така очаква Ред Бул да няма чак толкова сериозни предимство в Монако заради характеристиките на пистата в Монако

„В Монако не можем да използваме силните си страни по време на състезанието. Който кара отпред определя и темпото. Износването на гумите също няма да е решаващо. Няма и прави, на които да имаме предимство в топ скоростта“, каза Марко.

„Най-голямото предимство е бързото загряване на гумите. Според мен това може да бъде решаващо за квалификационните обиколки.“

Според съветника на Ред Бул, Ферари и Астън Мартин ще бъдат основните съперници на неговия отбор в Монте Карло.

„Това, което видяхме досега, е, че от Ферари понякога са по-бързи от Red Bull в бавните завои. Ще бъде вълнуващо. Нека да видим.“

„Алонсо винаги е добър тук. Липсата на максимална скорост не от значение в Монте Карло. Ако те [Астън Мартин] имат добър уикенд, в който веднага се класират напред в квалификациите, то тогава той със сигурност е претендент за победата“, завърши д-р Хелмут Марко.