Начало Formula E News Да Коща триумфира в първото състезание на пистата в Портланд

Да Коща триумфира в първото състезание на пистата в Портланд

15
0
Антонио Феликс да Коща
Антонио Феликс да Коща, снимка Формула Е

Антонио Феликс да Коща тримфира в първото състезание на пистата в Портланд. Пилотът на Порше записа трети успех от началото на сезона и втори пореден след този в Шанхай. До него на подиума се качиха Робин Фрайнс (Енвижън Рейсинг) и Жан-Ерик Верн от тима на DS Пенске.

Портланд е домакин на 13-тия и 14-тия кръг от сезон 2024 във Формула Е. Състезанията се провеждат на пистата „Портланд Интернешънъ Рейсией“, разположена близо до едноименния град. Конфигурацията, използвана от световния електрически шампионат е 3.221 км и включва 12 завоя.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)

Малко преди началото на уикенда в Портланд стана ясно, че Оливър Роуланд няма да участва в двете състезания заради заболяване. Така пилотът на Нисан изпуска възможността да спечели ценни точки в борбата за световната титла. На негово място кара бившият състезател от Форлмула 3 Кайо Колет.

По-рано днес се проведе квалификацията. Най-бърз в нея беше Еванс. Втори беше Хюз, следван от Фрайнс, Да Коща и Тиктъм. Лидерът в шампионата Ник Касиди даде 10-то време.

Еванс поведе колоната след изгасването на червените светлини в Портланд. Новозеландецът беше следван от Хюз, Да Коща, Фрайнс, Тиктъм, Мортара, Мюлер, Денис, Касиди, Нато и Ди Граси. Стартът мина сравнително чисто и без сериозни инциденти

Нато водеше колоната след първите 5 обиколки от първото състезание в Портланд. Зад него се движеха Да Коща, Денис, Еванс, Фрайнс, Мюлер, Верлайн, Тиктъм, и Фенестрас и Мортара. Касиди се движеше 12-ти, като пред него се намираше Ди Граси. Джейк Хюз спука гума и мина през чакъла. По-късно стана ясно, че състезателят на Макларън е имал контакт с Еванс.

Борбата в следващите обиколки стана много оспорвана. Първото място беше заемано от много пилоти, включително Да Коща и Касиди. Новозеландецът поведе колоната след преполовяването на състезателната дистанция в Портланд. В челото бяха още Верлайн, Мюлер и др. Еванс получи 5-секундно наказание заради контакта с Хюз по-рано.

Касиди водеше колоната 21 тура след началото на старт №1 на пистата в Портланд. Състезателят на Ягуар Рейсинг опита да се откъсне и запише втори пореден успех на това трасе. Втори беше Да Коща, следван от Еванс, Верн, Фрайнс, Мортара, Мюлер, Бърд, Верлайн и Гюнтер. В дъното на колоната се движеха Буеми, Хюз, Нато и Дарувала. Малко по-късно индиецът се завъртя и изкара за кратко жълти флагове.

Борбата за победата в Портланд продължи до последната обиколка. Касиди водеше колоната преди началото на последната обиколка. Новозеландецът обаче се завъртя малко преди старт-финалната права и загуби много позиции. Това позволи на Да Коща да поведе колоната заради наказанието на Еванс.

Да Коща в крайна сметка стигна до победата в първото състезание на пистата край Портланд. Втори и трети останаха Фрайнс и Верн.

Четвърти и пети се наредиха Едоардо Мортара (Махиндра Рейсинг) и Нико Мюлер (Abt Cupra). На шеста позиция остана действащият световен шампион Джейк Денис (Андрети). Топ 10 допълниха Сам Бърд (Макларън) Мич Еванс (Ягуар Рейсинг), Щофел Вандоорн (DS Пенске) и Паскал Верлайн с Порше.