Начало Автомобили Духът на приключенеца

Духът на приключенеца

1058
0
Дачия Логан MCV Степуей

В средата на август след невижданите жеги София бе застигната от студ, силен вятър и дъжд. Завистливо чувах как по морето времето продължава да бъде слънчево и топло и купонът тече с пълна сила. Реших да избягам от лошото време и да отскоча за няколко дни до брега. Пътуването си реших да съчетая с тест драйв на новата Дачия Логан MCV Степуей, един от хитовете на Дачия и на българския пазар.

Дачия Логан MCV е четвъртият член на семейството „Степуей”, след „Сандеро”, „Лоджи” и „Докер”. Както и при другите модели, оформлението на колата черпи вдъхновение от света на кросоувърите.

Дизайнерите са придали на Логан MCV Степуей динамичен стил. Хромирана двуцветна предна решетка, увеличен пътен просвет, черни протектори на вратите, нови фарове със светлинния подпис на Дачия, фарове за мъгла, хромирани релси на покрива. 16-цоловите джанти са с нов дизайн. Огледалата в тъмен металик и лепенките Степуей на предните врати, допълват излъчването на новото комби. Отзад стоповете са оградени с тъмен кант, които с двуцветната броня и хромираната защитна скара под пода завършват общото излъчване отвън. Външният ѝ вид подтиква към приключения и подкарвам към морето!

Слагаме багажа си в огромния багажник и се настаняваме се в просторното купе. Прави впечатление свежият интериор. Дръжките на вратите имитират хром, а панелът на централната конзола и вентилационните отвори са облицовани със сатенен на цвят материал. Воланът е нов, с четири лъча и клаксон в центъра му.

Тапицерията е релефна с контрастен шев. Сред оборудването на автомобила присъстват задни паркинг сензори и асистент за потегляне по наклон. Разполага и с камера за движение на заден ход. Удобен е подвижният подлакътник. За пътниците отзад има 12V вход за захранване, в който могат да свързват и зареждат мобилните устройства.

Автомобилът е сериозно оборудван с мултимедийната система Media Nav Evolution. Имам достъп чрез сензорния 7-инчов екран (18 cм) до телефона чрез Bluetooth, навигация, радио, както и мога да си пусна музика през USB порта.

Голямо удобство при пътуването по магистрала Тракия е круиз контролът. Още с излизането от София нагласих скоростта на 140 и карах така чак до Бургас. 90 -те конски сили на дизеловия мотор разходваха по 7,8 л/100 км. Колата бе стабилна, дори и при силния вятър, който духа около Сливен. Разходът рязко спадна под 4 л/100 км, след като слязох от магистралата и подкарах по пътя към Царево.

Късметът ми е такъв, че докарах лошото време. Морето през следващите дни бе доста бурно, а слънцето се показваше от време на време. Това обаче не е никак лошо за мен. Пърженето на плажа не е от любимите ми занимания. Затова решихме да стъпим и малко извън пътя и да изпробваме възможностите на автомобила.

Разходихме се из Странджа, като се опитахме да достигнем до връх Папия, намиращ се недалече от Царево. Върхът е най-високият в българската част на Странджа планина. Не ни се удаде, защото достъпът до върха е забранен, но от заслон в подножието му се насладихме на прекрасната гледка.

За поведението на колата мога да кажа, че се справи прекрасно и на нелекото офроуд трасе. През следващите дни пътувах почти по цялото южно Черноморие. Посетихме някои от най-красивите кътчета и изживяхме прекрасни моменти, в които централно място заемаше Дачия Логан MCV Степуей. Споделям някои от снимките, за да усетите и вие духа на приключенеца Дачия Логан MCV Степуей и неговите качества за именно подобен тип използване.

Ако пък се заинтересувате от цените, можете да ги видите на сайта на Дачия.