Начало Рали Дакар: Първата етапна победа за Петерханзел го изведе начело в класирането

Дакар: Първата етапна победа за Петерханзел го изведе начело в класирането

35
0
Дакар,Жинел де Вилер,тойотА

Чертвъртият етап от рали Дакар отново преобърна класирането при автомобилистите. Състезателната отсечка между Сан Хуан и Чилесито бе спечелен от пилота на X-Raid, Стефан Петерханзел, който отчете своята първа етапна победа през тази година. По този начин французинът поведе и в генералното класиране. По петите му пък се движи Жинел де Вилер, който завърши етапа на трета позиция. Състезаващите се с Хамър, Насър Ал-Атия и Роби Гордън имаха сериозни проблеми и през четвъртия етап.

140 коли застанаха на старта на 4-ия етап. Благодарение на победата си от предишния ден Хуан „Нани“ Рома стартира от първа позиция. Първо бяха пропътувани 270 км. свързваща отсечка, преди да започне дълги 326 км състезателен етап, включващ множество преминавания през реки и каньони.

Надморската височина достигна до 3400 м, като 40% от етапа преминаха на височина над 2000 м. Множеството каньони изискваха от навигаторите пълна концентрация.

След като челната група в предишния ден се придвижваше почти в пакет, сега имаше изненади. Насър Ал-Атия се хвърли да наваксва изоставането си и до петата контролна точка имаше аванс от три минути. Само Стефан Петерханзел бе с темпо, близо до това на катареца. Колата на Ал-Атия обаче внезапно спря на 288 км. Неговият колега Роби Гордън, който загуби доста време заради спукана гума се притече на помощ на съотборника си. Двете коли успяха да продължат, но загубата на време бе значителна. Гордън загуби 18 минути, а Ал-Атия 27. Така двамата състезатели се свлякоха в класирането до пето и седмо място.

„В края на етапа се окопахме в калта и загубихме много време, за да освободим колата“, обясни Ал-Атия причините за изоставането си. „Но състезанието още е в началото си и ще дадем всичко от себе си в оставащите десет състезателни дни. Като цяло свикнах с колата и сутринта бяхме наистина бързи, като без напрежение постигнах най-добри времена. Изпреварих две MINI-а, така че до края всичко е възможно.“

Петерханзел от своя страна се справи отлично и постигна първата си етапна победа за тази година. Той бе с осем минути по-бърз от своя съотборник Кжищоф Холовчик и по този начин успя да го измести от върха в генералното класиране.

„Движихме се добре днес, всичко премина норвално, с постоянно темпо от началото до края“, обясни Петерханзел. „Радвам се, че нямахме проблеми със спукани гуми. Със сигурност обаче бих предпочел да не стартирам първи в утрешния етап.“

Голямата изненада през тази година продължава да бъде екипа на Тойота. Де Вилер и неговият навигатор Фон Цитцевиц завършиха деня на трето място и успяха да се изкачат втори в генералното класиране на малко под 6 минути след водача.

Нани Рома, който спечели третия етап днес завърши четвърти и зае трето място в генералното класиране. Изненадващо бе и представянето на аржентинеца Орландо Теранова, който завърши етапа на второ място.

Днес пилотите ще трябва да преминат разстоянието между Чилесито и Фиамбала, като състезателната отсечка ще е 177 км.

Резултатите от четвъртия етап:

01. Стефан Петерханзел/Жан-Пол Котре (MINI) 3:49:33 часа
02. Орландо Теранова/Анди Гридер (Toyota Overdrive) +5:19 минути
03. Жинел де Вилер/Дирк фон Цитцевиц (Imperial Toyota) +6:42
04. Хуан „Нани“ Рома/Мишел Перен (MINI) +7:35
05. Кжищоф Холовчик/Жан-Марк Фортен (MINI) +10:51
06. Карлос Соса/Жан-Пиер Гарсен (Great Wall) +11:40
07. Ерик Веверс/Фабиан Луркин (Mitsubishi) +13:17
08. Дънкан Вос/Роберт Хауи (Imperial Toyota) +14:13
09. Гилерме Спинели/Юсуф Хадад (Mitsubishi) +14:11
10. Леонид Новицки/Андреас Шулц (MINI) +14:13

Генерално класиране след 4 от 14 етапа (топ 10):

01. Стефан Петерханзел/Жан-Пол Котре (MINI) 9:43:20 часа
02. Жинел де Вилер/Дирк фон Цитцевиц (Imperial Toyota) +5:41 минути
03. Хуан „Нани“ Рома/Мишел Перен (MINI) +6:44
04. Кжищоф Холовчик/Жан-Марк Фортен(MINI) +8:10
05. Роби Гордън/Джони Кембъл (Hummer) +16:23
06. Леонид Новицки/Андреас Шулц (MINI) +26:25
07. Насър Ал-Атия/Лукас Круз (Hummer) +30:44
08. Карлос Соса/Жан-Пиер Гарсен (Great Wall) +30:45
09. Лусио Алварез/Бернардо Грауе (Overdrive Toyota) +33:11
10. Ерик Веверс/Фабиан Луркин (Mitsubishi) +36:42