Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Де ла Роса: Пилотите рискуваха достатъчно

Де ла Роса: Пилотите рискуваха достатъчно

51
0
Педро де ла Роса,Фернандо Алонсо

Председателят на асоциацията на пилотите във Формула 1 (GPDA) Педро де ла Роса заяви, че колегите му вече са рискували достатъчно през последните няколко старта от шампионата и особено в надпреварата на пистата Силвърстоун.

Той разясни допълнително гледната точка на ръководената от него организация след снощното изявление, че при повторение на проблемите с гумите от Великобритания състезателите ще се оттеглят.

В случая най-важното нещо е, че не говорим нито за бойкот, нито за политика – говорим за сигурност. Нито един пилот не бе срещу взетото решение. Сигурността е на първо място и ако има проблем със спукани гуми през уикенда, трябва да мислим както за собствения си живот, така и за маршалите и феновете. През цялата ми кариера за първи път бях на среща на GPDA, на която абсолютно никой не демонстрира и капка съмнение. Не си струва да се поемат повече рискове. Всички състезатели така и така рискуваха достатъчно в последните няколко надпревари и особено тази на Силвърстоун. Думата не е бойкот, просто искаме да сме сигурни – заяви Де ла Роса.

Не всички настоящи пилоти членуват в GPDA, така че съществува неяснота какво би станало при евентуален инцидент, ако голямата част решат, че няма да карат. Остава и въпроса какви точно действия ще бъдат предприети, ако стане нещо през уикенда. На това Де ла Роса отговори по следния начин:

Ще видим. Ако има спукана гума, ще помислим, ще разгледаме конкретния случай и ще решим. Една гума може да се спука по много причини, това е част от автомобилния спорт. Няма проблем с това. Но е необходимо да сме разумни, да анализираме ставащото. Наистина смятаме, че Пирели са доставили тук сигурни гуми – те свършиха невероятна работа, за да се справят за толкова кратко време. В самото състезание няма какво толкова да направим. Тогава решението за спиране зависи от рейс контрола. Чарли [Уайтинг] винаги ни е подкрепял невероятно много, имаме му доверие.

В същото време той потвърди вчерашните изявление на почти всичките си колеги в падока: че са доволни от действията и предприетите от Пирели мерки. Освен това посочи какъв е главният извод от цялата ситуация:

Основният научен урок е, че трябва да тестваме и да помагаме повече на Пирели. Техните искания са напълно нормални и разбираеми. Как да разработваш продукт при положение, че колите се развиват непрекъснато, аеропритискането се увеличава старт след старт, а гумите остават едни и същи през цялата година? А Пирели дори нямат оборудване, подобно на настоящото, с което да тренират. Не иде реч за това да направим гумите по-бързи или по-издръжливи, тъй като Пирели не се борят срещу никого. Просто трябва да имаме такива гуми, които да са развити с нашите коли при сегашната скорост.