Начало Избрани Де Мео отново отхвърли спекулациите за продажба на Алпин

Де Мео отново отхвърли спекулациите за продажба на Алпин

479
0
Алпин F1
снимка, Алпин

Лука де Мео отново отхвърли спекулациите за продажба на Алпин. Италианският специалист категорично заяви, че Рено Груп ще има собствен отбор в F1 и за в бъдеще.

Алпин претърпя огромни сътресения през последните месеци. Френският тим се раздели с Отмар Шафнауер, Алан Перман и Пат Фрай. Освен това главният изпълнителен директор Лоран Роси бе отстранен от длъжност и преместен в отдела за „специални проекти“. Междувременно Бруно Фамен стана вицепрезидент на Алпин Моторспорт. В момента французинът временно ръководи тима от F1 до намиране на заместник на Шафнауер.

Алпин постигна известен напредък в първия старт след лятната пауза. Френският отбор записа втори подиум от началото на годината благодарение на Пиер Гасли. Седмица по-късно обаче Алпин изживя истински кошмар. Екипът не спечели нито една точка в Гран при на Италия, след като Гасли и Естебан Окон останаха далеч от топ 10. Двамата дори не успя да прескочат първия сегмент от квалификацията на Монца

Проблемите в Алпин доведоха до различни спекулации. Според някои от тях, Рено Груп може да продаде отбора и да остане само в ролята на доставчик на двигатели. Сред потенциалните купувачи е спряган и Андрети Кадилак.

Миналата седмица Де Мео отново коментира дали Рено Груп възнамерява да продаде Алпин. Италианецът категорично отхвърли тези спекулации и заяви, че F1 е част от ДНК-то на Алпин.

„Трябва да направим рестартирането на отбора парче по парч. Всички тези истории, че искам да го продам, са пълни глупости“, сподели Де Мео пред италианска медия.

„F1 е част от проектите на Алпин, както състезанията за издръжливост и другите надпревари. В момента вървим напред и трябва да се развиваме, Вярвам много в проекта на Алпин във Формула 1“, добави главният изпълнителен директор на Рено Груп.

Според редица анализатори, последната чистка в Алпин показва, че от Рено Груп просто не разбират естеството на спорта и никога няма да бъдат успешни. Де Мео посочи, че разбира добре това нещо.

„Много пъти бизнесмените вярват, че F1 работи по същия начин. Това е като предприемач, който влиза в политиката. За да направиш нещо като Ред Бул или като Мерцедес, трябва да продължиш да работиш, да си скромен и да променяш нещата“, продължи де Мео. „Това е сложна игра, която изведнъж трябва да започне да се върти. Трябва да работите постоянно. Не можете да затворите кутията и след пет години отново да говорите по тази тема.“

„Наясно сме с това. Теоретично имаме ресурсите да се справим с отбор, който е доста добре финансиран. Но хората, които не работят, трябва да напуснат системата на F1, тъй като това е висока конкуренция“, каза още CEO-то на Рено Груп.

Де Мео обясни и причините, поради които Алпин се е разделил с Шафнауер, Перман и Фрай

„Те ми обещаха неща, които не бяха изпълнени. Когато обещаете нещо на шефа си, трябва да го направите. Това е динамиката на една компания. Да, това изглеждаше като брутално действие и беше такова. Ние обаче изоставаме от това, което сме си поставили като цели“, обясни Де Мео.

„Не съм ги принуждавал да си поставят цели, но те сами си ги поставиха и съобщиха. Това в крайна сметка не се получи, защото нямахме правилната траектория“, завърши Лука де Мео.

От Алпин все още не се обявили кой ще заеме мястото на Шафнауер. Предполага се, че французите искат да назначат бившия директор на Ферари Матия Биното.