Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дейвидсън иска връщане на петъчните пилоти

Дейвидсън иска връщане на петъчните пилоти

29
0

Антъни Дейвидсън поиска връщане на тест пилотите по време на петъчните тренировки.

Схемата бе представена през 2003 година, когато се провеждаше отделна сутрешна сесия за третите пилоти в отборите. От 2004 до 2006 година пък бе позволено на отборите, завършили извън топ 4 при конструкторите, да ползват трета кола в петъчните тренировки.

Но от 2007 година вече бе позволено да се ползват само по две коли на тренировка, в резултат на което в петък караха само титулярните пилоти. BMW и Уилямс понякога ползваха своите трети пилоти, но и те усетиха, че това e в ущърб на титулярните им състезатели.

Но Дейвидсън спечели вниманието на мнозина именно с представянето си в петъците през 2004 година, когато бе част от тима на Хонда. Според него прекратяването на тази практика пречи много на възможностите за развитие на младите пилоти.

„Мога да кажа, че по този начин Роберт Кубица, Себастиан Фетел и аз сме привличали вниманието” – каза Дейвидсън. „Това ни прави познати за хората, това ни вкарва във Формула 1.”

„Затова и определено има смисъл да се ползват младите пилотите в петъците, за да опознават пистите. След това те стават по-ценна придобивка за отборите, а и ще имат самочувствие при евентуално участие в бъдеще, че вече са карали на въпросната писта.”

Той допълнително уточнява, че с оглед на ограниченията на тестовете в рамките на сезона ще бъде дори още по-важно да е ползват третите пилоти.