Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дейвидсън: На Кими няма да му е леко в началото на сезона

Дейвидсън: На Кими няма да му е леко в началото на сезона

26
0
Кими Райконен

Завръщането на Кими Райконен във Формула 1 изобщо няма да е леко и финландецът ще има проблеми, смята Антъни Дейвидсън. Бившият пилот от Формула 1, който от няколко години участва в надпревари за издръжливост (и след прекратяване програмата на Пежо, ще кара за Тойота) и освен това е тв-коментатор на Гран при надпреварите, има опит с прекъсването на активна кариера в F1. Той на няколко пъти изкарва година като тест пилот и междувременно се състезава в други автомобилни категории. Затова и мисли, че завръщането във Формула 1 изобщо не е лесно.

Кими Райконен реши отново да дойде в Гран при и се присъедини към тима на Лотус. Изкара добри първи тестове на Херес, но на следващите изпитания в Барселона екипът откри проблем с шасито на Е20 още първата сутрин – финландецът въобще не стигна до тренировки на Каталуния, след като отборът реши да се оттегли. Той не бе карал болид от F1 повече от две години преди тестовете след отказването си през 2009 г.

Затова и въпросът как ще се адаптира Райконен вълнува мнозина, особено на фона на все още противоречивите мнения за това струваше ли се Михаел Шумахер да започва отново да се състезава. Седемкратният световен шампион ще започне трети сезон през 2012 г. с Мерцедес, а успехът все още му убягва.

Наистина очаквам Райконен да се бори. Въобще не е лесно да се завърнеш на върха след пауза. Преди години бях изкарал толкова време като тест пилот, че първият ми реален старт през 2007 г. (със Супер Агури – б.р.) бе шокиращ и ми отвори очите. Видяхме какво се случи и с Михаел [Шумахер]. А щом на Михаел му бе необходимо време, за да свикне отново с всичко, на Кими също ще му трябва – обясни Дейвидсън.

Англичанинът мисли също така, че Райконен безспорно ще е бърз, но няма да му е леко да си върне рутината във Формула 1.

В F1 непрекъснато говорим за най-фините детайли, търсят се десети от секундата. Ще е бърз, но колата му може да няма достатъчно скорост, точно както се случи с Михаел. [Ромейн] Грожан пък е съотборникът, от когото никой не очаква понастоящем да е бърз. Но ако настъпва Кими по петите, ще направи така, че финландецът ще изглежда още по-зле – допълни Антъни.