Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло: FOTA е разочарована и разтревожена

Ди Монтедземоло: FOTA е разочарована и разтревожена

64
0

Президентът на Асоциацията на отборите във Формула 1 (FOTA) Лука ди Монтедземоло направи специално изявление в отговор на решенията, взети днес от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА и касаещи световния шампионат на F1. Шефът на Ферари изразява тревогата на организацията от факта, че предложенията им не бяха приети. Съветът реши да не променя точковата система според вижданията на асоциацията на екипите, а да направи победите най-важни за решаване на титлата в Гран при. Решимостта на FOTA да намали бюджетите до 2010 г. наполовина спрямо нивата от 2008 г. пък също не бе взета предвид, след като Световният съвет въведе вариант за доброволно ограничение на 30 млн. британски паунда от следващия сезон. Това накара Ди Монтедземоло да вземе отношение и текстът на изявлението му гласи:

“По отношение на решенията, взети днес от Световния съвет на ФИА, FOTA би искала да изрази разочарованието и тревогата си от факта, че те са приети едностранно. Рамката на правилата, дефинирана от ФИА, за периода от 2010 г. нататък, носи риска да преобърне същината на Формула 1 и принципите, превръщащи я в един от най-популярните и интересни спортове.

Като се има предвид времето и начинът, по който тези модификации бяха решени, чувстваме, че е необходимо да проучим внимателно новата ситуация и да направим всичко, особено в настоящите трудни времена, за да поддържаме стабилна рамка на правилата без непрекъснати резки промени, които могат да са усложняващи и объркващи за автомобилните производители, отборите, публиката и спонсорите.”