Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло: Когато Ферари печелеше, променяха правилата всяка година

Ди Монтедземоло: Когато Ферари печелеше, променяха правилата всяка година

2377
0
Лука ди Монтедземоло, Ферари F1
Лука ди Монтедземоло; снимка: Ферари

Сезон 2023 премина под на практика тоталната доминация на Ред Бул и Макс Верстапен. Тимът от Милтън Кийнс не спечели само една надпревара от приключилата наскоро състезателна година във Формула 1. Верстапен взе 19 победи от 22 кръга, съотборникът му Серхио Перес спечели две състезания. Единствено Ферари проби „блокадата“ с успех в Сингапур. Правилата за 2024 г. не се променят и малцина очакват нещо повече от евентуално скъсяване на разликата между Ред Бул и останалите екипи. Стефано Доменикали на няколко пъти посочваше, че няма да се правят изменения с цел спиране доминацията на Ред Бул. Бившият президент на Ферари Лука ди Монтедземоло обаче изрази недоволство, че в миналото не е било така.

„Аз обичам всичко, свързано с Формула 1 освен наличието на твърде много улични писти. И все пак намирам спорта за вълнуващ и непредсказуем. Макар че когато Ферари печелеше, променяха правилата всяка година, за да направят нещата по-интересни“, леко се заяде 76-годишният маркиз

Календарът за 2024 г. се състои от 24 старта, а се говори и за нови попълнения. Наскоро се обсъждаше Гран при на Испания да се премести в Мадрид. Сега се появи отново и слух за възможен старт в Ню Йорк. Либърти Медия увеличи надпреварите в САЩ до три, но като че ли амбициите на собствениците на търговските права на F1 в момента не спират дотам.

Междувременно и друг известен италианец, бивш шеф на отбор от Формула 1 – Флавио Бриаторе – коментира, че се надява на поне малко по-интересен сезон догодина.

„Трябва да се надяваме Ферари да постигне подобрение през зимата, за да е по-голяма конкуренция на Ред Бул. Заради всички италианци се надявам Скудерията поне да участва в битката, защото спечелването на шампионата ще продължи да е много трудна задача.“

„Ред Бул и Верстапен си заслужават успехите. Тимът е невероятно силен, Макс не допуска грешки. Той е изключителен пилот и наистина се превърна в едно цяло с колата си. Особено на фона на Перес в същия болид. Така разликата се вижда перфектно. Макс е способен на изключителни неща“, сподели Бриаторе.

„За съжаление всичко това малко убива интересното в шампионата за нас. Надявам се догодина да има някакъв любопитен елемент, иначе няма да е особено забавно“, допълни той.