Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло пак намекна, че Ферари може да прекратят участието си в...

Ди Монтедземоло пак намекна, че Ферари може да прекратят участието си в F1

46
0
Лука ди Монтедземоло,питуол,Ферари

Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло отново намекна, че тимът може да прекрати участието си във Формула 1, ако липсват определени условия. Той коментира редица въпроси по време на проведените през уикенда на Муджело Финали Мондиали и даде да се разбере за пореден път, че настоящата ситуация не го удовлетворява напълно.

Формула 1 все още е живота ни, но без Ферари няма Формула 1, точно както Ферари биха били напълно различни без Формула 1. Можем да сме много търпеливи, но има точни условия, при които ще продължим да работим. Състезаваме се не само за реклама, но и заради изследванията, имащи влияние върху всички аспекти на серийните ни модели: двигатели, шаси, механични компоненти, електроника, материали и аеродинамика. Технологиите, заимствани от Формула 1, нараснаха лавинообразно през последните двадесет години – заяви маркизът, за когото от месеци се говори, че има политически аспирации и наскоро той самият прикани италианския премиер Силвио Берлускони да подаде оставка.

Президентът на Ферари изрази недоволство, че в момента 90% (според него) от представянето в Гран при зависи от аеродинамиката и от липсата на тестове.

Конструираме автомобили, а не хеликоптери, ракети или самолети. Със сигурност не бива да се стига до крайностите отпреди няколко години, но не бива и да се отнемат възможностите на младите пилоти, които ние лично тренираме в академията на Ферари. Що се отнася до трета кола, то ние поддържаме въвеждането й не толкова заради собствените си интереси, колкото заради спорта като цяло. Вярваме, че ще повишим гледаемостта, ако има повече конкурентоспособни болиди на пистата, а не автомобили с по 2-3 секунди по-бавни и затваряни с обиколка броени турове след старта – обясни още Ди Монтедземоло.

Той приключи изявлението си с твърдението, че F1 трябва да се промени, ако иска Ферари да остане сред участниците.

Ние не сме във Формула 1 като спонсори, а като конструктори – каза италианецът.