Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло: Поздравления за победителите;Бърни си играе на шеф,но в F1 няма...

Ди Монтедземоло: Поздравления за победителите;Бърни си играе на шеф,но в F1 няма кръстници

65
0
Лука ди Монтедземоло

В края на една изпълнена със събития година всички правят равносметка на постигнатото спрямо желанията и целите от началото на 12-те месеца.

Ферари не са изключение и президентът на Скудерията Лука ди Монтедземоло използва случая, за да изрази възгледите си по определени въпроси. От екипа изрично уточниха на официалния си уебсайт, че той „не жеале да бие никакъв политически тъпан“.

На първо място Ди Монтедземоло поздрави шампионите във Формула 1 за 2012 г., казвайки някои особено интересни неща за вече трикратния световен шампион Себастиан Фетел:

– Да започнем така: да поздравим Ред Бул и Фетел, които имаха изумителен автомобил и страхотен пилот. Ако по някаква причина [Фернандо] Алонсо се оттегли, то бих желал Фетел – здраво стъпил на земята състезател с огромно желание за победа. [Михаел] Шумахер ми го посочи преди няколко години, а той го познава, откакто Себастиан още се е надбягвал с картинги. Трябва да призная, че Михаел бе прав и след като казах всичко това, трябва да добавя, че съм невероятно щастлив от присъствието на Алонсо в екипа ни!

Маркизът продължи с изявлението, че някои неща, случили се през изминалата година, не са му допаднали:

– Видях коли, които не отговаряха на правилата, но вместо да бъдат дисквалифицирани, отборите им получаваха нареждане да оправят нещата за следващия старт. Ще отбележа със съжаление и че вече не е възможно да се пренасят технологии от пистата на пътя, тъй като развитието в твърде много аспекти е замразено. Аеродинамиката е прекалено важна и колите заприличват все повече на космически кораби и все по-малко на автомобили.

Ди Монтедземоло повтори тезата си, че всичко това трябва да спре и от 2014 г. да се започне нова фаза.

– Ще видим кои средства на управление ще приемем за Формула 1, но ще поставим много сериозно идеите си. Повече няма да приемаме принципа на абсолютна демокрация. Разликата между малките и големи екипи все още е сериозна, но не може винаги всичко да се прави на най-ниско ниво. Ако те нямат ресурсите или структурата, то би трябвало да се състезават в по-малки серии – допълни той и пак заяви, че ще иска връщане на възможността за закупуване на коли и технологии от външни за конструктора отбори.

Италианецът се спря за пореден път и на ситуацията с тестовете, като я нарече близка до абсурда. Той спомена, че през следващите дни ще се срещне с управляващия търговските права Бърни Екълстоун и с президента на ФИА и отново ще постави тези въпроси пред тях. Накрая се върна и към неразбирателството си с Екълстоун, с когото задочно размениха някои не особено приятни реплики по повод изявление на Ди Монтедземоло от Финали Мондиали във Валенсия, където Ферари отпразнуваха края на сезона си. Там маркизът заяви, че някои длъжности и отговорности са несъвместими с определена възраст (англичанинът е на 82 години). Бърни отговори на това, че Ди Монтедземоло е само на 65, а често не помни какво говори, като освен това го засегна за политическите му амбиции.

– От време на време Бърни обича да си играе на шеф и да се набърква в неща, които не го засягат: кръстниците вече не съществуват, поне не във Формула 1 – заяви президентът на Ферари. – Интерпретацията на флагове, били те жълти или сини, няма нищо общо с него, а той използва изрази, които не приемам. Поведението ни в конкретния случай бе не само прозрачно, но и перфектно и може би той ще направи по-добре, ако помисли как да привлече повече зрители и повече млади хора, да разговаря повече с телевизионните станции и медиите. Наближаваме време, когато трябва да помислим за бъдещето, тъй като всяка ера неминуемо приключва – както се случи с нас, когато Тод, [Рос] Браун и Шумахер напуснаха. Не става дума Бърни да бъде заместен. Всъщност не обичам да причинявам на други хора това, което не желая да се случи на мен самия. Но въпросът трябва да се обсъди с настоящите собственици на спорта CVC, които – да не забравяме – са инвестиционна компания, търсеща възвръщаемост на инвестицията си във Формула 1. Ерата на един (управляващ) човек не може да продължава – бъдещето би трябвало да е в ръцете на екип, грижещ се за отделните аспекти. Бавно наближава краят на период, характеризиран от стила на един мъж, извършил забележителни неща. Подобно е на това, което ще се случи с мен: след десетилетие ще съм изправен срещу същия въпрос, но тогава ще съм на 75, а не на 82…