Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло реагира на грешна информация, твърди Алонсо за сблъсъка си с...

Ди Монтедземоло реагира на грешна информация, твърди Алонсо за сблъсъка си с президента

44
0
Фернандо Алонсо

Реакцията на президента на Ферари Лука ди Монтедземоло след последния до момента старт от Формула 1 – Гран при на Унгария – се дължи на погрешна информация, заяви Фернандо Алонсо на пистата Спа в Белгия. Той и маркизът се оказаха в необичаен публичен спор, дължащ се (според общото възприятие) на реплика на пилота след финала на Хунгароринг.

Честно казано, според мен президентът е получил грешна информация. Прегледахме пресконференциите. С всички тези записващи устройства е лесно да провериш какво точно си казал и думите ми не бяха по-различни в сравнение с която и да е друга надпревара. Президентът е бащата на това семейство, той мотивира невероятно много хората във Ферари. Влага всичко в екипа и много ясно ни казва какво иска и очаква от нас. Смятам, че е интелигентен мъж и може да отдели слуховете от истината. И двамата сме от дълго време в спорта – наясно сме какво означава лятото по отношение на приказките. Говорихме за всичко. Аз правя по четири брифинга на различни езици, при това не майчини. Дори на испански – аз съм от севера и не говоря перфектен испански! – могат да се получат грешки и неразбирателства – обясни двукратният световен шампион.

Алонсо започва втората половина от сезона в Белгия с очакване за добро представяне:

След толкова години във Формула 1 още не съм имал достатъчно силно състезание тук (на Спа) и много ми се иска най-после да запиша добър резултат. Смятам, че очакванията ни могат да са високи, тъй като трасето изисква различни нива на аеропритискане и специфични настройки, а нашата подготовка за надпреварата бе отлична. Отборът работи страхотно върху слабите места, които видяхме най-вече на Силвърстоун. Всичко е на мястото си, за да се справим както трябва. Трябва да изчакаме до Бразилия, за да разберем дали можем да спечелим шампионата или не. Но ако не успеем, то това няма да се случи заради липса на опити. В настоящата ситуация е необходимо да намерим компонентите, които да ни дадат липсващите няколко 3-4 десети от секундата. Вярвам на 100%, че рано или късно ще го постигнем. Юли не бе най-добрият ни месец, но положението може да се обърне бързо, ако намерим нещо, работещо по-добре на колата. Ще се стараем до самия финал – точно както сме го правили в миналото, ще се борим до последната обиколка на финалното състезание.

На въпрос дали се опасява, че Кими Райконен може да се върне в Маранело, Алонсо заяви, че основната задача е да се подобри болидът.

С Фелипе [Маса] сме равни, когато пристигнем в Австралия за първия старт. И двамата разполагаме с една и съща кола. Едва към края на сезона – ако има нови части само за единия автомобил – се дава предимство на пилота с повече точки. Имах късмет през последните години това да съм аз. Който и да кара във Ферари догодина, основната цел е да се подобри болидът, защото двамата състезатели с най-бързата кола имат най-добри шансове (в първенството). Не се страхувам кой ще е в екипа, стига да се работи за това Ферари да са първи. Слуховете започват през лятната ваканция и на мен не ми допада говоренето за евентуални бъдещи съотборници – преди всичко, защото коментар от моя страна би показал липса на уважение към Фелипе. Работим заедно от четири години и сме добър екип. С всичките си съекипници съм имал това усещане. Дори в Макларън не е имало проблема с пилота до мен, а с начина, по който бе управлявана ситуацията. Така че каквото и да стане, ще дадем най-доброто от себе си за общата цел – с или без Фелипе – обобщи Фернандо.