Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло ще помага на Матиачи в работата

Ди Монтедземоло ще помага на Матиачи в работата

61
0
Лука ди Монтедземоло

Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло ще помага на новоназначения шеф на отбора от F1 Марко Матиачи в работата му, каза маркизът.

В понеделник стана ясно, че Стефано Доменикали се оттегля от позицията си шеф на екипа на Ферари, след като заема тази длъжност от 2008 г. От Скудерията обявиха, че Матиачи, който е бившият управляващ директор на Ферари за Северна Америка, ще заеме мястото на Доменикали. Ди Монтедземоло изрази увереността си в уменията на Матиачи, но каза, че ще прекарва повече време в работа с отбора, за да помага на италианеца.

Ще му помагам, ще правя това, което вършех в миналото. Ще остана по-близо до Формула 1, ще отделя повече време (за отбора) – коментира Ди Монтедземоло. – Първият човек, недоволен от настоящето, бях аз, но не се притеснявайте, ще рискувам. Матиачи е правилният избор, ще започнем да печелим много скоро. Реших да избера млад ръководител, в когото вярвам (че ще се справи с работата) и човек от семейството на Ферари.

44-годишният италианец е завършил икономика в университета „Ла Сапиенца” в Рим и се присъединява към Ферари през 1999 г. като мениджър на продажби за Северна и Южна Америка и Близкия Изток. През 2002 г. става маркетинг директор във Ферари и Мазерати за Северна Америка. През 2007 г. е назначен за управляващ директор на Ферари за Азия и Тихия океан. От 2010-та до заемането на длъжността шеф на отбора на Ферари в F1 работи като президент и управляващ директор на Ферари за Северна Америка. След назначаването му продажбите на компанията в САЩ се увеличават с 20%, а през 2012-та Матиачи печели годишната награда за лидерски умения в сферата на автомобилната индустрия (Automotive Executive of the Year Award).

Нека гледаме напред. Всички трябва да запретнем ръкави, за да станем конкурентоспособни отново. Подчертаването на факта, че Матиачи не е инженер, е безполезно и несправедливо. Освен това го избрах с пълното съгласие на (генералния директор на Фиат Серджо) Марчионе. Имаме множество умели, талантливи хора и много инженери, от които очаквам незабавна реакция – каза още Ди Монтедземоло.