Начало Автомобилни новини ДИЗЕЛ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ: SHELL V-POWER

ДИЗЕЛ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ: SHELL V-POWER

105
0

Shell е първата компания, която разработи дизелово гориво от ново поколение. С появата на Shell V-Power Diesel шофьорите вече разполагат с още една възможност за усъвършенствано дизелово гориво, което е специално създадено, за да подпомогне съвременните дизелови двигатели да осигуряват повече мощност за по-дълго време.
Shell V-Power Diesel е разработено, за да осигурява подобрено, по-ефективно и чисто горене:
• Горивото непрекъснато почиства дюзите за впръскване по време на шофиране;
• Подпомага съвременните двигатели да доставят и поддържат повече мощност;
• Намалява вредните емисии;
• Намалява разхода на гориво;
• Това е единственото гориво, което за първи път включва спечелилата награда синтезна технология за гориво на Shell – GTL (Gas-to-Liquids).
Днес Shell V-Power Diesel e най-успешното дизелово гориво от ново поколение. След официалното му представяне в Италия през 2002 г. популярността на дизеловото гориво на Shell нараства изключително и вече може да бъде закупено от 5 000 търговски комплекса Shell в 18 страни. Shell V-Power с GTL вече е на разположение на клиентите на Shell в някои от европейските страни.
Shell V-Power Diesel в България
Shell е първата компания в България, която още през 2003 г. представи на пазара дизел от ново поколение – Shell V-Power Diesel. Новото гориво беше представено в България веднага след дебюта му в Италия.
Въвеждането на V-Power Diesel предизвика изключителен интерес, като днес един от всеки трима клиенти на Shell в България, които шофират дизелови автомобили, зареждат V-Power Diesel.
От общите продажби на автомобили в България през 2005 г. 37,2% се падат на дизеловите автомобили (според независимия наблюдател на автомобилната индустрия J.D. Power Automotive Forecasting). Прогнозите са през 2015 г. дизеловите автомобили да заемат дял от 44,8% (24 200) от всички продадени автомобили в България (отново според проучвания на J. D. Power Automotive Forecasting).
Shell и Audi на Льо Ман
В забележителната надпревара “24-те часа на Льо Ман” през 2006 г. Audi R10, задвижван с Shell V-Power Diesel, финишира с 4 обиколки преднина пред своите конкуренти. Така състезателният автомобил се превърна в единственият, който някога е печелил най-трудната надпревара за издръжливост с дизелово гориво.
С помощта на горивната технология Shell V-Power Diesel, която непрекъснато почиства инжекционната система, победителят Audi R10 запази невероятното си представяне до самия край на състезанието. След 27 спирания в бокса в рамките на 24 часа, Audi R10 завърши рекордните 380 обиколки и си осигури незабравима победа – с една обиколка повече от предишния рекорд, поставен през 2004 г.
Състезателните горива се базират на същата технология, разработена за Shell V-Power Diesel за пътя, но са внимателно смесени, за да се получи балансът от мощност, издръжливост, ефективност и чисти емисии, необходим на Audi да се състезава в трудните условия на Льо Ман.
Участието на Shell в автомобилните спортове на най-високо ниво е неизменна част от мащабната програма на компанията за изследване и развитие и е важен фактор за непрекъснатото подобряване на горивата с тази марка като лидер на пазара.