Начало Избрани Днес се навършват 10 години от инцидента, отнел живота на Жул Бианки

Днес се навършват 10 години от инцидента, отнел живота на Жул Бианки

102
0
Жул Бианки

Днешният ден е един от най-тъжните в света на F1 и моторните спортове като цяло. Точно преди 10 години Жул Бианки претърпя тежка катастрофа на пистата Сузука и няколко месеца по-късно почина в резултат от нараняванията, които получава след удара с кран, дошъл да отстрани болида на Адриан Сутил.

Жул Бианки е един от възпитаниците на академията на Ферари. Французинът дебютира във Формула 1 през 2013 г. с тогавашния тим на Маруся. Преди това той участва в редица свободни тренировки с Форс Индия

Бианки не печели точки в първата си кампания в световния шампионат, тъй като не разполага с конкурентен болид. През втората година французинът постига напредък и финишира девети в Монако. По този начин отборът записва първи точки в F1 след присъединяването си към шампионата преди няколко години.

Жул Бианки се включва и в Гран при на Япония, която се провежда на 5 октомври. Стартът на състезанието започва зад сейфти кар поради тежките метеорологични условия, причинени от тайфуна Фанфон, ударил страната по това време.

Два тура по-късно състезанието е отменено. След известно прекъсване състезанието е възобновено и протича сравнително нормално. Но в 35-тата обиколка дъждът над трасето отново се усилва. В същото време слънцето започва да залязва, което влоши видимостта на пилотите.

В 42-рата обиколка Адриан Сутил се завърта на седмия завой на трасето и заседна в чакъла. Германецът приключва участието си в надпреварата и излиза от своя Заубер. В това време на пистата бива докаран кран, който да отстрани болида на Сутил.

Броени минути по-късно Жул Бианки губи контрола на своя болид и се удря в крана. В резултат на това на пистата отново се появява кола за сигурност, след което надпреварата бе окончателно прекратена.

Бианки получава тежка черепно-мозъчна травма в резултат от удара в крана и бива откаран в болница в град Йокаичи. След това той претърпява няколко операции и бива поставен в изкуствена кома.

Около месец по-късно Жул Бианки бива транспортиран до родния си град Ница. За съжаление, състоянието му така и не се подобрява. На 17 юли той умира на 25-годишна възраст от нараняванията, които получи в инцидента на Сузука. Няколко дни по-късно той бива кремиран, като останките му бяха разпръснати в гробището на Монте Карло. На погребалната церемония присъстват редица настоящи и бивши F1 пилоти като Шарл Льоклер, Люис Хамилтън, Нико Хюлкенберг, Ромен Грожан, Данил Квят, Естебан Гутиерес, Дженсън Бътън, Себастиан Фетел и др.

В памет на французина семейството му създава Асоциацията „Жул Бианки.“ Тя подпомага семействата с близки, страдащи от тежки мозъчни травми. Бащата на Жул Филип изтъкна добрата работа, която се върши.

„Това е единственият начин Жул да съществува днес“, сподели той пред Feeder Series. „Когато Жул се върна от Япония в кома, той беше настанен в болница в Ница и по-точно в отделението за черепно-мозъчни травми.“

„Всички в отделението бяха просто прекрасни с него. Когато Жул почина, осъзнахме, че в тази болница има толкова много неща за правене. Жул беше известен, обичан, красив, мил…Късметът, който имахме в нашето нещастие, е, че Жул беше популяризиран.“

„Срещам твърде много хора, скърбящи след загубата на детето си, които нямат нашия късмет. Винаги трябва да виждаме положителната страна. Трябва да кажа, че това е доста парадоксално. За нас положителната страна е, че успяхме да накараме Жул да живее чрез действията ни с асоциацията. Той все още е активен. Това е вълшебната страна на всичко“, добави Филип Бианки.

След смъртта на Жул Бианки F1 затегна сериозно правилата за безопасност. Световният шампионат въведе виртуална кола за сигурност и започна използването на „хейло“ през сезон 2018. Този предпазен ореол помогна на редица състезатели, които претърпяха тежки катастрофи през последните години.

Според майката на Жул Кристин, подобен напредък в безопасността дава „известно успокоение“.

„Все още ни е трудно, но правим каквото можем, за да развиваме асоциацията, която създадохме в памет на Жулс“, каза тя.

„Също така помагаме на болница „Аркет“ в Ница със закупуването на предмети за отделението за мозъчни травми и за удобство на пациентите и за персонала, който е помагал да се грижи за Жул.“

„Подобренията, направени в F1 вече са спасили други пилоти. Виртуалната кола за сигурност, ореолът… това дава известна утеха, тъй като споменът за Жул продължава да живее в сърцата ни“, добави Кристин Бианки.