Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали обмислял да напусне Ферари

Доменикали обмислял да напусне Ферари

34
0
Лука ди Монтедземоло,Стефано Доменикали

Шефът на Ферари във Формула 1 Стефано Доменикали обмислял да напусне отбора след финалната надпревара за 2010 г. в Абу Даби. Объркана стратегия по време на състезанието коства титлата на екипа и Фернандо Алонсо, което довело до сериозни колебания у италианеца, застанал начело на Скудерията през 2008 г.

Месец и половина след нещастния изход от сезон 2010 г. Доменикали признава в интервю пред италианския вестник Република, че ако нещата във Формула 1 стояха като във футбола, то той вероятно щеше да си търси нова работа след уикенда в емирството.

Наясно съм, че хората ме възприемат като треньор на Ферари. Но ролята на един шеф на отбор е нещо различно. Този спорт е бизнес и е необходимо да управляваш всички отделни аспекти, не само спортната страна на нещата. Грижа се за какво ли не, така че се налага да делегирам доста [задачи]. И в същото време трябва да съм готов за съвършено всякакви изненади, особено ако не сме постигнали нужните резултати след две години [работа]. Възстановяването в F1 изисква месеци и години, а точно заради това винаги съм получавал невероятна подкрепа от президента ни и акционерите – категоричен е Доменикали.

След злощастната Гран при на Абу Даби обаче и грешката, допусната от стратегическа гледна точка, Стефано губи съня си за две нощи и през това време сериозно се замисля дали да не си тръгне от този толкова отговорен пост. Почти цялата му кариера преминава в Скудерията и провалът му тежи, чувства лична отговорност за случилото се.

Приемам задълженията, но не съм залепен за стола си и поста. В крайна сметка обаче стигнах до извода, че би било грешка да спра в този конкретен момент. Познавам отбора и според мен съм правилния човек, който е в състояние да извлече ползи от постигнатото в последните месеци. Убеден съм, че скоро ще видим резултатите от упорития си труд – заявява Доменикали.