Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали: Малко вероятно е изходът на шампионата да се реши в Бразилия

Доменикали: Малко вероятно е изходът на шампионата да се реши в Бразилия

30
0
Фернандо Алонсо

Бразилия ще е домакин на най-големите спортни форуми на планетата през следващите няколко години – Олимпиада и световно първенство по футбол, а с вълнението около толкова сериозни събития могат да се сравняват единствено чувствата, генерирани покрай надпреварата за Голямата награда на страната във Формула 1. Този уикенд на пистата Интерлагос в Сао Пауло ще се проведе 38-ата Гран при на Бразилия. Преди години стартът бе в началото на сезона, но от 2004 г. е в края на годината и точно поради тази причина титлата се е решавала там вече няколко пъти. Предстоящото състезание е предпоследен кръг от шампионата за 2010 г., а битката за короната е по-ожесточена от всякога. Във Ферари се вълнуват особено много, тъй като звездата им Фернандо Алонсо излезе начело в подреждането при пилотите след победата си в Корея. На теория испанецът има шанс да спечели първенството тази неделя. В момента той е с актив от 231 точки и води с 11 на Марк Уебър, 21 на Люис Хамилтън и 25 на Себастиан Фетел. За да бъдат елиминирани шансовете на всички съперници обаче, трябва да се случи нещо наистина необичайно и в Скудерията са наясно с това.

– Малко вероятно е [това състезание] да реши изхода [от шампионата], но ще е много важен старт – е мнението на шефа на Ферари Стефано Доменикали. – Ако един от претендентите загуби точки в Бразилия, ситуацията ще се усложни в Абу Даби. Подходът на нашия отбор в тези последни седмици ще е да помним силните страни на съперниците си от Ред Бул и Макларън. Видяхме колко сложни бяха някои от надпреварите през сезона, а това означава, че трябва да сме свръхвнимателни. Що се отнася до F10, то ще имаме някои малки нови аеродинамични компоненти, но нищо кой знае колко голямо. Разликата [в представянето] ще дойде от издръжливостта – от това да финишираш в надпреварата без да губиш ценни точки и да си с правилната умствена нагласа. Според мен обаче F10 ще върви добре в Бразилия. Очакваме Ред Бул отново да са наистина силни, а Макларън ще имат нови неща в опит да станат по-бързи, но всички ще сме в битката – допълни италианецът.

Ферари са печелили 10 пъти в Бразилия, като два от успехите са на местния герой Фелипе Маса – през 2006 и 2008 г. Познавайки добре пилота си, Доменикали очаква, че самото му отиване на Интерлагос ще послужи като допълнителна мотивация:

– Той ще иска да покаже на феновете си какво може, така че очаквам да се хвърли с глава напред в борбата, да даде всичко от себе си, за да спечели. Ще е много, много бърз, а точно от това имаме нужда в момента, за да постигнем целите си.

Алонсо никога не е печелил в Бразилия. През 2005 г. обаче третото му място на Интерлагос бе достатъчно, за да вземе първата си титла. Следващия сезон пак там стана шампион за втори път, отново с подиум – тогава беше втори.

– Фернандо ще подходи към старта по същия начин като към последните няколко кръга: със страхотна решимост и с ясно съзнание кои са основните ни цели – да завърши надпреварата и да вземе максимум точки, стига да не се случи нещо извънредно – бе категоричен Доменикали.