Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали: Много боли да загубиш с толкова малка разлика

Доменикали: Много боли да загубиш с толкова малка разлика

38
0
Фелипе Маса,Фернандо Алонсо

Ферари загубиха титлата за 2012 г. и второто място при екипите не е голяма утеха за отбор, който съществува, за да побеждава. Шефът на екипа във Формула 1 Стефано Доменикали и президентът Лука ди Монтедземоло обаче бяха категорични, че тимът спокойно може да се гордее с работата си през изминалия сезон.

Това е спортът, така се получава – философски заключи Доменикали. – Да загубим короната при пилотите два пъти за последните три години боли, много боли, особено когато е с толкова малка разлика. Особено съм разочарован за Фернандо [Алонсо], който този път повече от всякога заслужаваше да спечели. Той бе изключителен – не само като начин на каране, не само поради това, че никога не се отказа, а основно заради човешките си качества, които демонстрира в отбора.

Доменикали каза също така, че не е съвсем сигурен къде екипът му загуби тези 3 точки, оказали се фатални на финала:

На практика Фернандо участва в 18 от 20 надпревари – онези няколкостотин метра на Спа и след това на Сузука висят като Дамоклев меч над крайния резултат. Да, не можем да пренебрегнем факта, че не му дадохме, както и на Фелипе [Маса], достатъчно бърз автомобил. Това ще е основната ни цел за 2013 г.: пилотите ни да разполагат с оборудване, с което да могат да печелят от самото начало.

Италианецът благодари и на Маса за това, че е запазил вярата си след толкова трудното за него начало на сезона.

Второто ни място при конструкторите със сигурност се дължи и на него. Според мен резултатите му от края на сезона бяха отговор за всички, съмнявали се във възможностите му. Благодаря и на всички, трудили се денем и нощем на пистата и в Маранело в опита ни да реализираме мечтата си. Поздравления за Себастиан [Фетел] – той е невероятен противник. Но можем да си тръгнем от Бразилия с гордо вдигнати глави! – каза още Доменикали.

Ди Монтедземоло бе категоричен, че се гордее с отбора си. За него едно от най-важните неща бе, че битката за титлата бе доведена от Ферари до самия финал на сезона.

Поздравления за Фернандо – той направи просто фантастичен сезон. Фелипе кара много добре през втората половина от сезона и демонстрира отново, че е истински екипен състезател – допълни маркизът.