Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали: Трябва да използваме всяка минута, за да подобрим представянето на F2012

Доменикали: Трябва да използваме всяка минута, за да подобрим представянето на F2012

30
0
бокс,Ферари,Фернандо Алонсо

След изненадващата победа на Сепанг, в Китай и Бахрейн последваха разочарования, които обаче в никакъв случай не бяха неочаквани. В крайна сметка в близкоизточното кралство Алонсо и Маса се класираха на седмо и девето място. Едва в Бахрейн бразилецът откри сметката си и записа първи точки за сезона. За екип с претенции за печелене на титли това със сигурност е твърде малко.

Слабото представяне засилва все повече напрежението върху ръководството и пилотите преди завръщането на Формула 1 в Европа. На тестовете в Муджело най-накрая трябва да стане ясно, дали напълно преработеният F2012 най-накрая ще покаже признаци на съживяване.

„Първата фаза от шампионата завърши и трябва да си направим необходимите изводи“, заяви тим шефът на Ферари, Стефано Доменикали. „В никакъв случай не можем да сме доволни от началото на сезона, но още след края на предсезонните тестове знаехме, че старта ще е труден.

Като цяло успяхме да ограничим щетите, особено в шампионата при пилотите, където Фернандо изостава само с 10 точки и е пети. В същото време сме наясно, че трябва да направим крачка напред. Още от следващото състезание. Инженерите ни са наясно с това и работят денонощно, за да дадат на пилотите ни по-добра кола, отколкото в първите четири състезания.“

Доменикали разкрива, че е очаквал катастрофален старт преди първото състезание в Австралия. Алонсо обаче извади кестените от огъня и изглежда спаси „кожата“ на своя шеф.

„Фернандо даде всичко от себе си в последните две състезания и извлече всичко от колата, дори и отгоре. Тимът ни също се справи чудесно. Честно казано, заминавайки за Австралия не съм мислел, че ще се намираме на тази позиция след първите четири състезания.

Фелипе от своя страна реагира позитивно на първоначалните трудности и съм сигурен, че ще продължи да подобрява представянето си и да печели точки. Това със сигурност ще възвърне увереността и самочувствието му.“

Въпреки това напрежението остава сериозно. Ситуацията прилича на тази през миналата година, когато след подобна фаза техническият директор Алдо Коста трябваше да си стегне куфарите. Резултатите от промените по колата в Испания вероятно ще решат, дали ще настъпи спокойствие или отново ще започнат да „хвърчат глави“. Обновената кола ще бъде тествана първо на Муджело, преди да направи своя дебют в Барселона.

„Следващите дни ще са много важни за целия отбор“, продължава Доменикали. „Нашата основна цел е да засилим колкото се може повече развитието на колата. Тестовете на Муджело ще ни помогнат със сигурност, но все още не е ясно дали там ще видим всички новости, предвидени за състезанието в Барселона. Трябва да използваме всяка възможна минута, за да подобрим представянето на F2012.“