Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали: Трябва да останем спокойни

Доменикали: Трябва да останем спокойни

63
0

След разочарованието във Валенсия, на Силвърстоун последва ново, още по-сериозно за екипа на Ферари. Фернандо Алонсо отново бе в центъра на разгорещени дискусии. Първо контакт между него и Маса предизвика спукване на гума за бразилеца, което го изхвърли назад в класирането още след първата обиколка.

После Алонсо изпревари Кубица пресичайки завой и след като не върна позицията на поляка, резонно бе наказан с минаване през бокса. Забавянето да влезе и да изтърпи наказанието си пък доведе до изхвърчането му от десетката след като дълго се движи четвърти.

„Трябва да останем хладнокръвни след този уикенд“, обяви шефът на отбора, Стефано Доменикали. „Фернандо атакува Кубица, защото бе много по-бърз от него. Съответно полякът подходи агресивно и принуди нашият пилот да мине през завоя. Дискутирахме случилото се със стюардите. Когато те решиха да го накажат, Роберт бе далеч назад (бе отпаднал – б.а.).

Когато спечелиш предимство от преминаването през завой, връщаш позицията. Според нас случая не бе такъв. Затова Фернандо задържа позицията си.

Надявам се, че в бъдеще тези решения ще бъдат вземани по-бързо. Разбира се наказанието бе тежко. Но понякога се случват такива неща.Трябва да останем спокойни и да се ориентираме спрямо фактите.

А те показват, че определено направихме крачка напред. След тежките моменти обикновено идва щастието. Може би следващият път ще изпреварим всички.“

Със сигурност Алонсо нямаше да има тези проблеми ако бе направил по-добър старт. Подобно на Фетел, който бе от същата страна, испанецът загуби доста при изгасването на червените светлини.

„Разбира се, че трябва да обърнем внимание на стартирането си. Ако погледнем ще видим, че много хора, които уж бяха на по-лошата страна направиха много добри тръгвания. Трябва да разберем, защо се случи това и да подобрим нещата за в бъдеще.

Трябва да се научим да си вярваме и нещата ще се подобрят. Определено пропуснахме да спечелим точките, които заслужавахме. Това разбира се е жалко. Хубавото е, че подобрихме значително скоростта си и това лесно може да се види от показаното през уикенда.

Но имаше извънредни обстоятелства, които ни попречиха. Не трябва да реагираме прекалено емоционално и трябва да се сетим какво стана през 2007 г. Тогава дълго време изоставахме, но в края на сезона успяхме да спечелим. Сезонът е дълъг, а сме едва в средата му, трябва да сме оптимисти.“

За разлика от Уитмарш, Доменикали не очаква и не иска да побеждава Ред Бул заради крамолите при биковете, които определено се подклаждат и от британската преса.

„Трябва да мислим за себе си и да се концентрираме върху нашата работа. Не искам да се изказвам за ситуацията в другите отбори. Това не ми е работа. Назначен съм, за да мисля за Ферари и да осигуря по-добро бъдеще за тима.“