Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали за промените в правилата и пилотите на Ферари

Доменикали за промените в правилата и пилотите на Ферари

28
0
Стефано Доменикали

Шефът на Ферари Стефано Доменикали дълго разяснява позициите на отбора си по различни въпроси на вчерашната си пресконференция в Мадона ди Кампильо. Ето възгледите му по част от повдигнатите теми.

 

За промените в правилата и идването на Пирели като доставчик на гуми:

– По отношение на гумите резултатите от първите тестове, проведени в Абу Даби миналия ноември, показаха позитивни резултати. Ясно е, че те ще са особено важни за конструкторите и състезателните инженери, за да намерят най-добрия баланс на автомобилите. Усещам, че тази година ще тръгнем в различна посока. Гумите може би ще се износват повече, а това ще направи надпреварите по-голямо предизвикателство. Позициите на стартовата решетка пък ще са по-малко важни по отношение на крайния резултат. В момента наистина непознатата за нас област е поведението на колите на мокро. Изпитанията преди сезона ще са 15 дни, така че може да очакваме, че в някакъв момент ще завали и ще получим по-ясна картина в този аспект.

– Надяваме се KERS да е предимство за нас, поне в първата част на сезона. Продължихме работата си по системата, опитвайки се да я подобрим по отношение на теглото, въпреки че правилата за използването й останаха непроменени. Разходите? Видях някои числа в различни материали, но мога да кажа, че е необходимо да се разбере как се е стигнало до тях. По отношение на Ферари разходите, свързани с изследване и развитие, зависят от нас и не се разпределят между клиентите ни.

– В последните седмици имаше някои уточнения от страна на ФИА (по отношение на подвижните крила), но до реалното използване на системата на писта няма да е възможно да й се даде истинска оценка. Що се отнася за двигателите в бъдеще, то решението на световния съвет на ФИА ясно постановява какви трябва да са те. Ясно е, че вече работим по тези агрегати, тъй като времето ни притиска. Взетото решение не е предпочитаното от нас, но го уважаваме. Трябва обаче внимателно да анализираме разходите и да сме особено внимателни в днешните икономически условия, за да не се оттегли някой и това да ни постави под допълнително напрежение. Приоритет, нуждаещ се от обмисляне, е звукът на моторите, защото е важен за феновете и не бива да бъде подценяван. Да не забравяме, че по отношение на връзката Формула 1-серийни автомобили Ферари е в челните редици, но трябва да се грижим и за изконните ценности, близки до сърцата ни.

За Фернандо Алонсо и Фелипе Маса, които започват втората си година във Ферари като съотборници:

– Фернандо показа, особено през втората половина на сезон 2010 г., че е невероятен талант, но това едва ли е изненада. Особено удовлетворяващо бе колко бързо се интегрира той в отбора ни. Фелипе имаше труден сезон, но съм напълно убеден, че ще знае как да реагира и че е в състояние да го направи. Всъщност той често е бил под напрежение и в такива ситуации винаги се е справял така, че е изненадвал мнозина. Фелипе е невероятен професионалист, израсна с нас и можем да разчитаме на него. Очаквам да е максимално мотивиран. Искаме да имаме двама пилоти, които са в състояние да побеждават. Както обикновено в началото на сезона няма йерархия – тя се определя от случващото се на пистата.