Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали защити Биното: Лесно е да се критикува, Андерсън: Матия да си...

Доменикали защити Биното: Лесно е да се критикува, Андерсън: Матия да си отвори очите за това, което останалите виждаме отвън

1414
0
Матия Биното, Ферари
Матия Биното; снимка: Спас Генев

Стефано Доменикали защити Матия Биното и работата му във Ферари. Президентът и главен изпълнителен директор на Формула 1 е бивш шеф на Скудерията и е наясно с натиска, който изпитват в екипа.

„Лесно е да се критикува – и отвън, и отвътре. Но аз вярвам, че в момента всички във Ферари трябва да подкрепят Матия Биното. Освен това не си позволявам да съдя изборите на президента Джон Елкан и Биното, за да постигнат резултатите, които заслужават“, заяви Доменикали

Той освен това е убеден, че новите правила работят, въпреки че шампионатът е кажи-речи приключил. При пилотите преднината на Макс Верстапен спрямо Шарл Льоклер е 109 точки. Ред Бул води на Ферари със 135 точки. Това обаче като че ли не притеснява президента на Формула 1, въпреки че идеята на новия технически регламент бе повече тимове да се борят и за победи, и в първенството.

„Що се отнася до разликата между първия и втория в класирането, то трябва да преценим каква е ролята на издръжливостта и управлението. Но като цяло разликите са по-малки, отколкото в миналото и има двубои, които ще бъдат решени чак в края на шампионата“, заяви Доменикали, пропускайки, че тези битки не са за титлата.

Критиките към Ферари обаче продължават да валят. Бившият технически директор на Джордан и Ягуар Гари Андерсън посочи, че 15 надпревари са достатъчно сериозно натрупване на състезания, за да може да се направят реални изводи за представянето на отборите.

„Ферари има бърза кола, но не може да превърне тази скорост в точки в състезанията. Това означава, че отборът трябва да направи много сериозен анализ защо се случва така. Няма смисъл да си казваш, че други вършат чудеса, защото не е вярно. Не можеш да контролираш работата на съперниците, но можеш да подобриш своята. Честността е най-добрият подход, когато трябва да идентифицираш проблеми в труда си“, написа Андерсън в анализ за the-race.com.

„Не мисля, че във Ферари са честни със себе си. В твърде много случаи чувам само доста глупави извинения.“

„Не преследвам поста на Матия Биното. Но откакто той оглави отбора, на който преди бе технически директор, работата е твърде много за един човек. Той изгради репутацията си в техническата част от структурата на тима. Там има ясна организация, в която той очевидно все още има сериозно участие. Виня хората, които го поставиха в тази позиция.“

„Но той е приел, така че трябва да върши нужната работа. А за да го стори, е необходимо да си отвори очите за това, което останалите виждаме отвън“, допълни Андерсън.