Начало Други Драма за Тойота, Порше №1 поведе в Льо Ман

Драма за Тойота, Порше №1 поведе в Льо Ман

86
0

Истинска драма претърпя отборът на Тойота по време на нощните часове на 24-те часа на Льо Ман. И двете водещи коли на японците с номера 7 и 9 получиха сериозни повреди и изглежда, че загубиха шансове за победа в прочутата надпревара за издръжливост.

Екипажът с №7, управляван от Стефан Саразен/Камуи Кобаяши/Майк Конуей бе натрупал около минута аванс пред Порше номер 1 с пилоти Ник Танди, Андре Лотерер и Нийл Джани. При рестарта на състезанието в 10-ия час след период на кола за сигурност Кобаяши не можеше да се движи с конкурентно темпо заради проблеми със съединителя.

Японецът веднага загуби лидерството от Порше 1, а след това и позиция от Тойота 9 (Никола Лапиер/Хосе Мария Лопес и Юджи Конимото). Неговият прототип бе блокирал на първа предавка, като той се опитваше да оправи проблема с промени в настройките от волана. В крайна сметка той не успя да стигне до бокса и спря на пистата на завоите Порше.

Малко след това Тойота 9, която бе на 2-о място, бе ударена от Симон Трумер с Manor Oreca от клас LMP2. Тя излетя в чакъла със спукана гума, а освен това се оказа, че има и повреда в задвижването. Лявата страна на колата бе сериозно повредена и при опита на Лапиер да в прибере в бокса, тя се запали и пилотът трябваше да я спре на завоите Порше. След това едва я докара до входа на бокса.

Така двете коли отпаднаха от битката за призовите позиции, а последната Тойота с номер 8, каран от Антъни Дейвидсън, Казуки Накаджима и Себастиан Буеми след 17-ия час е на 15-о място в общото класиране, на цели 27 обиколки от водещото Порше 1. На второ и трето място са екипите на Jackie Chan DC Racing и Vaillante Rebellion с прототипи Oreca 07 от клас LMP2. Те са на 12 и 13 тура след водача. Другото Порше с номер 2 с Тимо Бернхард, Брендън Хартли и Ърл Бамбър е на 10-а позиция след технически проблем, на 18 обиколки от лидера.