Начало Други Другович призова за промени в правилата на F2

Другович призова за промени в правилата на F2

570
0
Фелипе Другович, Астън Мартин
Фелипе Другович, снимка Астън Мартин

Фелипе Другович призова за промени в разпоредбите на F2. В регламента на поддържащата серия на F1 има правило, което забранява участието на бивши и настоящи шампиони.

Организаторите на F2 отговориха на бразилеца и заявиха, че нямат намерение да правят каквито и да е промени, свързани с тази забрана.

Според правилника на F2, ако даден състезател спечели титлата през дадена кампания, той няма право да продължи участието си в шампионата следващата година. Целта на това е да се гарантира, че поредицата ще остане по-свежа и динамична. Също така по този начин трябва насърчават нови таланти, които да се развиват по-добре, без да бъдат спирани от по-опитните състезатели.

По принцип шампионите от F2 трябва да получава титулярно място в F1. Най-известните примери за това са Шарл Льоклер и Джордж Ръсел. Двамата състезатели спечелиха поддържащата серия през 2017 и 2018-та, след което намериха места в тимовете на Заубер и Уилямс. Не трябва да се забравя, че Льоклер и Ръсел са част от академиите за млади пилоти на Ферари и Мерцедес.

Но през последните сезони шампионите в F2 все по-трудно биват повишени. Такъв е случая с Ник де Врийс. Нидерландецът спечели първенството през сезон 2019, но бе изпратен във Формула Е. Там той стана световен шампион с Мерцедес. Едва тази година той кара в три свободни тренировки и замести Алекс Албон в тима на Уилямс в Италия.

Изключение е случаят с Мик Шумахер. Германецът триумфира в F2 през 2020 г. и веднага подписа договор с Хаас. След това титлата бе спечелена от неговия наследник в тима на Према Оскар Пиастри. Австралиецът е резервен пилот на Алпин през 2022 г. и направи дебюта си в F1 през сезон 2023 с Макларън.

Тазгодишният шампион във Формула 2 Фелипе Другович също се намира в сложна ситуация. Бразилският състезател ще бъде резервен пилот в Астън Мартин от сезон 2023. Също така той стана част от програмата за млади пилоти на тима от Силвърстоун. Въпреки всичко не се очаква той да получи титулярно място в британския отбор в близките поне две години.

Другович заяви , че шампионите от F2, които нямат шанс да се преместят в F1, трябва да могат продължат да се състезават в поддържащите серии.

„Според мен ако станеш шампион в F2, то задължително трябва да бъдеш повишен или можеш да останеш в поддържащата серия. Това е начинът, по който се работи в класовете Moto 2 и Moto 3 на световния шампионат по мотоциклетизъм“, сподели Другович.

„На първо място това, което трябва да се промени, е, че шампионът във Формула 2 задължително трябва да се състезава във Формула 1.“

Междувременно главният изпълнителен директор на F2 Бруно Мишел е твърдо против промяната на правилата. Той настоя, че шампионите на F2 трябва да продължат напред и да си търсят късмета другаде, след като спечелят титлата.

„Мисля, че това е като пирамида. Трябва да има система, в която в даден момент един пилот трябва да се издигне или да се изхвърли. Не бих искал F2 или F3 да станат професионални шампионати.“

„Ще имаме големи проблеми, ако направим подобни промени. Така ще има състезатели, които ще останат завинаги в един и същи шампионат и ще имат голямо предимство, защото имат огромен опит пред по-младите пилоти, които тепърва ще дойдат.“

„Това не само няма да е добре за тяхната кариера. Също така няма да е приятно и за [следващото поколение] млади шофьори, които нямат да получат възможност да блеснат.“

„Те ще се борят срещу хора, които, вероятно не са по-добри от тях, От друга страна така наречените „ветерани“ имат много повече опит, познават пистите, познават автомобила, тимовете и всичко останало.“

„Така че твърдо съм против тази идея. Винаги съм настоявал за такива правила още преди години. Вкарахме тези правила още в самото начало на ерата на GP2 и GP3. Така победителят не може да остане дълго време в някоя от двете серии. Мисля, че това е много важна традиция, която трябва да продължи.“

Другович си осигури тазгодишната титла с екипа на MP Motorsport. Бразилецът си осигури достатъчно голяма разлика пред най-близкия си съперник Тео Пурчер след края на основното състезание на пистата Монца.

22-годишният бразилец спечели пет победи от началото на сезон 2022 в F1. Другович спечели двата старта в Испания, както и основните надпревари в Саудитска Арабия, Монако и Нидерландия.

Междувременно трима от съперниците на бразилския състезател имат шанс да дебютират в F1 през следващата година. Това са Тео Пурчер, Логан Сарджънт и Джак Дуън. Тримата са част от академиите на Заубер, Уилямс и Алпин, което може да им помогне за намирането на титулярно място във Формула 1.