Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 DS Automobiles преобразява градското шофиране с иновативна геофенсинг технология

DS Automobiles преобразява градското шофиране с иновативна геофенсинг технология

652
0
DS IRIS геофенсинг
Active Geofencing

Технологията за геофенсинг, представена от DS Automobiles, е иновативно решение, което улеснява водачите на plug-in хибридни автомобили в условията на енергийния преход. Системата DS IRIS с активен режим на геофенсинг автоматично превключва автомобила на електрически режим при влизане в зони с ниски емисии (LEZ – Low Emission Zone). Това допринася за оптимизиране използването на енергията и намаляване на екологичния отпечатък.

Въведените LEZ зони във Франция и планираните ограничения в други европейски държави са част от усилията за създаване на по-чиста и устойчива среда. Със системата за геофенсинг моделите DS 4 E-TENSE, DS 7 E-TENSE и DS 9 E-TENSE предлагат както активен, така и пасивен режим. Последният предупреждава водачите за наближаване на LEZ и предлага алтернативни маршрути.

Шофьорът ще получи предупреждение, доближавайки се до LEZ зона. Ще се включи автоматично електрически режим на управление, стига зарядът на батерията да го позволява. На картата на системата Connected Navigation зоните с ниски емисии са обозначени в зелено. Във Франция в момента има 12 такива района: В Париж, Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Монпелие, Реймс, Сент Етиен, Гренобъл, Клермон-Феран и Руен. Около 30 други района планират такива зони в скоро време. На територията на Европа близо дузина държави въвеждат подобни рестрикции.

При всички типове задвижвания – 100% електрическо, на бензин, дизел или хибридни – има пасивен режим. Той също предупреждава за зони с ниски емисии. Освен това предлага алтернативни маршрути при необходимост.

Услугата е включена в софтуерната актуализация Connected Navigation. Тя е част от пакета Connect Plus. В него се предлагат също така функции като ChatGPT за гласово управление, дистанционно управление, онлайн алармена система. Има и планиране на маршрути със спирки за зареждане. Тези услуги са стандартно оборудване за всички модели на DS Automobiles за период от три години.