Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дуън фаворит за второто място в Алпин

Дуън фаворит за второто място в Алпин

1348
0
Джак Дуън
Джак Дуън, снимка Алпин

Джак Дуън е фаворит за второто място в Алпин. Според различни източници, австралиецът е най-близо до това да бъде съотборник на Пиер Гасли. Очакванията са Алпин да обяви новия си пилот след края на лятната пауза.

Дуън е на път да сключи договор с екипа на Алпин, който ще му позволи да се състезава заедно с Пиер Гасли през следващата година. Това твърдят източници на Моторспорт.

Приоритет №1 на Алпин беше привличането на Карлос Сайнц. Испанецът обаче реши да отхвърли предложението на френския отбор и избра да се присъедини към Уилямс. Затова от Алпин преценяват останалите си възможности за следващата година. Източници посочват, че тимът е избрал да повиши Дуън. Младият австралиец е резервен пилот на екипа от 2023 г. насам. Тази година той няма активна състезателна програма и е фокусиран изцяло върху F1

Предполага е, че окончателният договор все още не е подписан. Очаква се формалностите ще бъдат приключени в най-скоро време. Обявяването на Дуън може да стане още преди края на лятната пауза в F1.

Дуън бе претендент за второто място в Алпин след новината за раздялата с Естебан Окон. Но от друга страна, австралиецът беше пренебрегнат от Флавио Бриаторе. Изпълнителният съветник на тима направи всичко възможно, за да убеди Сайнц да се завърне в Енстън. Това обаче няма да се случи.

Алпин е единствената възможност за Дуън да кара в F1. Ако френският отбор отново го пренебрегне, то шансовете му да бъде част от световния шампионат стават нищожни.

Решението на Сайнц да отиде в Уилямс отваря вратата за Дуън. 21-годишният пилот е все по-близо до това да сбъдне детската си мечта и да застане редом до Пиер Гасли.

Пристигането на Оливър Оукс в Алпин е добра новина за Дуън. Двамата се познават добре, след като работиха заедно в Хайтек преди няколко години.

По-рано тази година Дуън направи няколко теста с болида на Алпин от 2022 г. Австралиецът също така се включи в две тренировки от началото на годината. Очаква се той да участва в още няколко сесии до края на сезона, за да натрупа повече пробег с A524.

Има още двама претенденти за второтo място в Алпин- Мик Шумахер и Валтери Ботас. Германецът ще опита да се върне в F1 след няколко годишно отсъствие. Шумахер е в отлични отншения с Бруно Фамен. Французинът обаче спира да ръководи Алпин след края на лятната пауза и ще се фокусира върху другите програми на марката. В същото време Ботас може да остане в Заубер.