Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дуън се фокусира изцяло върху F1 през следващия сезон

Дуън се фокусира изцяло върху F1 през следващия сезон

1107
0
Джак Дуън
Джак Дуън, снимка Алпин

Джак Дуън продължава да вярва, че един ден ще бъде на стартовата решетка на F1. Австралиецът е имал няколко възможности да се състезава в други шампионати през сезон 2024. Дуън дори разкри, че е отказал няколко предложения от Индикар и е изцяло фокусиран върху Формула 1.

Дуън прекара последните две кампании и половина във Формула 2. 20-годишният състезател финишира шести през 2022 г. и трети през 2023 г. Дуън записа три успеха в последната кампания и финишира зад шампиона в F2 Тео Пурчер и втория Фредерик Вести

Младият австралиец има известен опит с настоящото поколение автомобил в F1. Той участва в общо четири свободни тренировки през последните два сезона. В допълнение, Дуън се включи и в тестовете за млади пилоти.

Австралиецът няма да кара в F2 през следващата година. Той разкри, че е отхвърли редица предложения на отбори, които се състезават в различни шампионати. Дуън смята, че интересите му ще бъдат по-добре задоволени, ако посвети времето си на ролята си на резервен и тестов пилот на Алпин в F1.

„В момента нямам нищо подготвено за догодина. Имах доста възможности и във всички други  формули, различни от F1.  Възможностите бяха малко – Супер Формула, Индикар, Хиперкар и др. Имах голям късмет, че се появиха тези възможности“, сподели Дуън.

„В този момент обаче смятам, че е изключително важно да се съсредоточа само върху F1, където участва Алпин, за да мога да остана в автомобила.“

Дуън ще бъде в бокса на Алпин във всички състезателни уикенди през сезон 2024 и ще бъде готов да замени някой от титулярните при нужда. Освен това той ще продължи да тества болиди с по-стара спецификация. Това означава, че в определен момент през следващата година австралиецът ще има възможност да изпробва автомобила на Алпин от 2022 г.

„Това е много ценно. Тестовете напоследък бяха с автомобилите от 2021 г. Знам, че от 2021-ва до 2023-та година има доста голяма стъпка и доста разлики, като се започне с огромните гуми и малко по-тежките болиди и повечето притискаща сила“, обясни Дуън.

„Но поне характеристиките от 22 до 24 г. ще бъдат налице и ще има някои прилики. Болидът ще бъде с подобно съотношение на теглото, както и с 18-инчови гуми.“

„Става дума за това да се запозная с форматите на състезателните уикенди в F1. Ако се наложи да се кача в колата и да се включа в някой старт ще мога да се уверя, че ще свърша работата си по най-добрия възможен начин“, каза още протежето на Алпин.

Духан заяви, че обширната му тестова програма с Алпин е била решаващ фактор, който го е убедил да се откаже от участие в други шампионати ли серии.

„Ако нямаше да имам тази обширна програма, тогава със сигурност щях да имам нужда от време за каране. Това щеше да означава да участвам някъде другаде. Искам да успея да седна в болид от F1 и след това да работя на пистата. Това ще ми даде най-добрата възможна позиция, за да опитам получа титулярно място през 2025-та“, завърши Джак Дуън.