Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дуън се надява да е титулярен пилот на Алпин през 2025 г.

Дуън се надява да е титулярен пилот на Алпин през 2025 г.

567
0
Джак Дуън
Джак Дуън, снимка Алпин

Джак Дуън се надява да е титулярен пилот на Алпин през 2025 г. Австралиецът е категоричен, че е напълно подготвен да заеме овакантеното от Естебан Окон място и да кара редом до Пиер Гасли.

В началото на юни Алпин обяви раздялата си с Окон. 27-годишният пилот си тръгва от Енстън, след като прекара тук последните няколко сезона. Най-доброто постижение на Окон в Алпин е победата в Гран при на Унгария 2021.

Алпин не е потвърдил пилотския си състав за следващата година. Очакванията са отборът да задържи Пиер Гасли за поне един сезон. Французинът също изрази желанието си да остане част от екипа

Френският отбор вече е набелязал няколко потенциални заместници на Окон. Това са Джак Дуън, Мик Шумахер, Валтери Ботас, Гуаню Жу и дори Карлос Сайнц. Но според слуховете, най-близо до преминаване в Алпин са Дуън и Шумахер.

Дуън е младежки пилот на Алпин вече няколко години. 21-годишният състезател прекара последните два сезона и половина във Формула 2. Миналия сезон той спечели три победи и финишира втори в крайното класиране.

Тази година Дуън няма активна програма. Австралиецът е тестов и резервен пилот на Алпин. Като такъв той работи в симулатора, за да подпомогне работата на тима в F1. Дуън също така прави тестове с по-стари болиди.

Дуън все участие в първата тренировка за Гран при на Канада. За нещастие, лошите атмосферни условия не позволиха на австралиеца да натрупа повече километри зад волана на A524. До края на сезона той ще се включи в още няколко свободни тренировки. Това ще му помогне да натрупа повече опит и да опита да се пребори за титулярно място в Алпин.

„Това очевидни е страхотна възможност. Мечтата ми е да бъда в F1. Искам да съм на стартовата решетка догодина“, сподели Дуън.

„Ще бъде невероятно, ако възможността се появи в Алпин. Вече три години се изграждам и развивам с този отбор, така че това би било чудесен преход.“

„Направих много на тестове с машината от 2021 г., а също и с тази от 2022 г., така че се чувствам по-подготвен от всякога. Чувствах се изключително комфортно и при участието си в Канада. Това ще бъде естествен преход. Но сега ще държа главата си ниско и ще си припомня, че все още съм тук като резервен пилот“, добави австралиецът.

Дуън не е обсебен от бъдещите си планове в F1. Вместо това той се фокусира върху задълженията и развитието си след всяка една сесия в симулатора или на пистата

„Приемам всичко ден за ден. Ако всичко съвпадне, тогава ще бъде чудесно“, каза Дуън. „Аз просто ще продължа да работя и ще се уверя, че върша максимално добре работата си на пистата, когато имам възможност. Надявам се да имам повече обиколки, отколкото  извън нея, независимо дали това ще е в симулатора или не.“

„Не гледам твърде далеч в бъдещето. Има толкова много неща за решаване и още толкова, които могат да се случат. Затова приемам нещата ден след ден и сесия след сесия. Надявам се, че всичко ще си дойде на мястото с времето“, завърши Джак Дуън.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jack Doohan (@jackdoohan)