Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Окон напуска Алпин в края на сезон 2024

Официално: Окон напуска Алпин в края на сезон 2024

3964
0
Естебан Окон
Естебан Окон; снимка: Алпин

Тимът на Алпин съобщи официално, че ще се раздели с Естебан Окон в края на сезон 2024 във Формула 1. С това петгодишното сътрудничество на френския тим и пилот приключва. По време на общата си работа те взеха победата в Гран при на Унгария през 2021 г. Окон има още два подиума с Алпин за петте си сезона с отбора.

„Отборът очаква с нетърпение да продължи работата си с Естебан през остатъка от сезон 2024 и му желае всичко най-добро в бъдеще“, се казва в официалното изявление

„Пред значителен период от живота си се състезавах за този отбор във Формула 1. Тук съм в продължение на пет години като титулярен пилот, но кариерата ми на практика започна в Енстън още като тийнейджър. Това място винаги ще е специално за мен. Имахме някои страхотни моменти заедно. Имаше и трудни мигове, но със сигурност съм благодарен на всички в екипа за времето ни заедно. Ще обявя плановете си много скоро, но междувременно съм изцяло съсредоточен върху постигането на добри резултати на писта през оставащата част от сезона“, коментира Окон.

Бруно Фамен благодари на Окон за отдадеността към тима на Алпин през последните пет години

„През това време отпразнувахме някои фантастични моменти заедно, най-хубавите от които бяха през 2021 г. в Унгария, където записахме забележителна победа. Остават ни 16 старта през 2024 г. Целта за тези състезания е ясна: да продължим да се трудим неуморно и като отбор да преследваме възможно най-добрите резултати на писта. Желаем на Естебан всичко най-добро в следващия етап от кариерата му“, заяви още Фамен.

Напрежението окол Окон бе взривоопасно през последната малко повече от седмица. Причината бе ударът между него и съотборника му в Алпин Пиер Гасли в първата обиколка на Гран при на Монако. Фамен каза веднага след състезанието, че ще има сериозни последствия. Заговори се, че Окон може да бъде сменен още за Гран при на Канада. Реакциите бяха толкова остри и негативни, че самият пилот пусна изявление в социалните мрежи. В него той изрази разочарование от нападките срещу себе си и потвърди, че ще се състезава в Монреал.