Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дуън ще се включи в първата тренировка в Монреал

Дуън ще се включи в първата тренировка в Монреал

839
0
Джак Дуън
Джак Дуън, снимка Алпин

Джак Дуън ще се включи в първата тренировка в Монреал. Австралийският състезател ще направи дебюта си с настоящия автомобил на Алпин. Дуън заменя Естебан Окон. Французинът ще се върне зад волана на своя болид в остатъка от уикенда в Канада.

Тази година Дуън няма активна състезателна програма. Младият австралиец е в ролята на тестов и резервен състезател за Алпин. Като такъв той прекарва много време в симулатора, за да помогне на работата на тима в F1. Дуън също така прави тестове с по-стари болиди на Алпин.

Решението Дуън да се включи в Гран при на Канада идва в интересен момент за Алпин. Френският отбор трябваше да се справи с драмите, които Естебан Окон предизвика в Монако. Тогава еднократният победител в F1 се сблъска с Пиер Гасли. Така той съсипа своето състезание и беше много близо от това да извади и своя съотборник от борбата за точки

Шефът на Алпин Бруно Фамен остана много ядосан от действията на Окон. Френският специалист беше готов да отстрани своя пилот за едно състезание и да го замени с Дуън. В крайна сметка обаче Окон ще кара в останалите стартове до края на годината, след което си тръгва. Кандидати за подписа на 27-годишния пилот са Хаас и Заубер.

Дуън има предишен опит с настоящото поколение F1 болиди. Австралиецът се включи в две свободни тренировки миналия сезон и в още две през 2022 г. В средата на май той направи двудневен тест на Зандвоорт с Алпин А522. Дуън е и един от кандидатите за титулярни място в отбора през 2025 г.

„На фона на отличната работа на Джак в симулатора в последните състезания, можем да разчитаме на ценната му обратна връзка в Монреал“, каза Бруно Фамен.

„Благодарен съм на отбора за възможността да получа повече време на пистата, а също и да се запозная с болидите за 2024 г. в началото на сезона“, каза на свой ред Дуън.

Междувременно титулярните пилоти на Алпин коментираха предстоящия състезателен уикенд в Монреал

„Беше хубаво да спечеля първата си точка за сезона в Монако. Представянето беше много по-силно, отколкото в предишните състезания. Не започнахме в толкова положително състояние, но направихме сериозни подобрения между петък и събота. Това ни направи достатъчно бързи, за да сме в Q3“, коментира Гасли.

„Това само по себе си е приятно, тъй като това беше първото ни посещение в Q3 за годината, определено беше пропусната възможност, тъй като имахме темпото и имах увереност в автомобила, за да сме по-нагоре на стартовата решетка. Въпреки това се оказахме десети и така завършихме състезанието. Точката е добра награда, но трябва да продължим да се стремим към повече.“

„Следва Гран при на Канада. Това винаги е интересно място за състезание, тъй като е полупостоянна писта, което носи някои интересни предизвикателства. Очакваме много по-гладка настилка, тъй има нов асфалта. Това може да означава и ниско сцепление, особено в петъчния тренировъчен ден.“

„През последните два сезона станахме свидетели на мокра квалификация. Ще трябва да сме наясно с разнообразието от условия, които можем да видим през уикенда в Монреал. Трябва сме готови за всичко. В момента обаче съм доволен от напредъка през последните седмици. Целта ни е да се стремим да го продължим с положителни резултати на пистата“, заключи Пиер Гасли.

Окон също разкри какво очаква от уикенда в Канада

„Монреал е събитие, на което наистина се радвам да се връщам всяка година. Феновете са невероятни, пистата е забавна за каране, а градът наистина приема всичко това. В центъра на Монреал цари фестивална атмосфера, а наред с това има и френски привкус“, заяви Окон.

„Феновете винаги излизат в огромни количества, независимо от времето, което може да бъде доста непредсказуемо. Според последната прогноза за времето може да ни очаква същото и този уикенд. Скоростта на правите е важна в Монреал, както и стабилността при спиране и при каране по бордюрите. Освен това пистата може да бъде доста неравна на определени места. Затова бъде интересно да видим как ще се държи автомобилът с новия асфалт“, добави състезателят на Алпин.