Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двигателят на Мерцедес е изцяло нов

Двигателят на Мерцедес е изцяло нов

2024
0

Шефът по двигателите на Мерцедес Анди Коуел потвърди информациите от предните седмици, че новата задвижваща система на Мерцедес ще е изцяло нова. Работата по нея е била съсредоточена върху 2 основни цели – подобряване на надеждността и повишаване на мощността. Според него са направени стъпки напред по отношение на ефективността на процеса на горене и хибридните системи.

„Направихме промени по архитектурата на охлаждането на задвижващата система. Надявам се това да ни даде аеродинамични предимства по колата и по-добра ефективност на мотора, каза Коуел. – Това ще означава успехи за шасито и за агрегата. Горивото е точно в сърцето на процеса на горенето и да е сигурно, че химичният състав и термодинамичната архитектура на енергийния блок работят изключително добре, което е от ключово значение за термичната ефективност.

В Петронас продължиха да работят добре с нашите термодинамични инженери. Изпробвахме много нови неща, за да определим новото гориво за 2019 г. От Петронас ни доставят лубриканти, които имат 2 роли – да е сигурно, че няма контакт между компонентите. От ключово значение е да има маслен слой между компонентите с голямо натоварване за намаляване на износването и триенето. Лубрикантите освен това помагат и за процеса на охлаждане на двигателя.“

През тази година се повишава лимитът на горивото, което може да бъде използвано в състезанието – от 105 на 110 кг. Според Коуел обаче това няма да има отражение върху термалната ефективност на задвижващата система. Тя трябва да продължава да бъде изключително висока.

„За всяко състезание се подготвяш за период, в който пилотът ще вдига газта и ще пести гориво, обяснява Анди. – Имаш възможността да започнеш състезанието с по-малко от 110 кг бензин. С всеки 5 кг по-малко ставаш с 0.2 сек на обиколка по-бърз. Затова има смисъл да стартираш по-лек.“