Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двигателите стават по-шумни от следващия сезон

Двигателите стават по-шумни от следващия сезон

82
0
двигател,Мерцедес

Световният моторспортен съвет на ФИА одобри промени в правилата, които трябва да направят болидите по шумни от следващия сезон. Слабият звук на колите с 1.6-литровите V8 мотори беше критикуван остро от феновете от въвеждането на новите задвижващи системи през 2014 г. С цел това да се промени федерацията направи множество изследвания и тестове, като в крайна сметка стигна до решение.

А то е, че от догодина всяка кола ще трябва да има отделни клапани на общите тръби от двата реда цилиндри, през които трябва да преминават всички газове. Целта е да се повиши силата на звука, като мярката няма да има сериозно влияние върху мощността или вредните емисии.

Освен това ще има и други дребни промени. Всеки пилот, който причини отлагане на старта, ще бъде наказан да стартира от бокса (дори да успее да тръгне в следващата загряваща обиколка). Същото се отнася и за ситуациите, в които имаме спряно състезание и се налага рестарт от решетката. Ако тогава някой пилот не успее да потегли и провали рестарта, той също ще трябва да стартира от бокса.

В промените е записано още, че от догодина при смяна на двигател или скоростна кутия след квалификацията предимство ще има пилотът, чийто тим първи е уведомил техническия делегат, че ще има такава промяна, без да се казва какво точно означава това. От 2017 г. пък ще бъдат забранени онборд камерите, поставяни върху крилцата на носовете.