Начало Други Двойна победа на Peugeot в Германия

Двойна победа на Peugeot в Германия

37
0

Два месеца след 24 часа на Льо Ман, отборът Peugeot Total спечели в Германия. Двата автомобила 908 HDi FAP, стартирали от първа линия на стартовата решетка, водиха истинска отборна борба и подариха на Марката първата двойна победа за сезона. Peugeot води в шампионата на конструкторите, пилотите и автомобилите.

Още в началото на четвъртия манш на Сериите Льо Ман, пред 22 000 зрители, двата 908 наложиха темпо, което им позволи да спечелят веднага преднина. Никола Минасян на волана на n°7 водеше състезанието и още в първите километри постигна най-добро време, следван плътно от съотборника си Стефан Саразен с n°8. 30 минути по-късно, Саразен изпревари Минасян, но трафикът го принуди отново да остъпи. Високата скорост позволи на пилотите на Peugeot да вземат една обиколка в средата на състезанието.
Заради интензивния трафик, Марк Жене на волана на 908 n°7 загуби повече от 20 секунди, гонейки в продължение на 5 обиколки Lola Aston Martin. Към това се прибави и леко забавяне в бокса поради проблем със стартера. Така, начело на състезанието излезе Педро Лами с n°8. Със стабилна преднина от между 23 и 30 секунди, тандемът Педро Лами / Стефан Саразен постигна втория си успех за сезона. Идеално равенство на победите на двата екипажа на Peugeot Sport.

Никола Минасян и Марк Жене завършиха втори на 16“161 от победителите, с което осигуриха първият двоен подиум на Peugeot за 2008 година. Марката е първа в шампионата на контрукторите, с 6 точки повече от Audi, а при пилотите и автомобилите, Минасян-Жене с Peugeot 908 HDi FAP n°7 са начело пред Према-Рокенфелер с Audi n°2.

Мишел Барж: „Обичам Германия и Нюрбургринг! Миналата година имахме същия успех на тази писта. Това е прекрасен резултат и голяма радост за целия отбор. След 2-то и 3-то място в Льо Ман, за Рeugeot беше важно да се представи добре тук в Германия, за да се изкачи в челото на всички класации: конструктори, пилоти, автомобили. Всичко ще се реши на Силвърстоун. В този етап заложихме на техниката и спортния дух, защото бе твърде рано да вземаме стратегически решения за шампионата на пилотите. От уважение към нашите пилоти, които за пореден път направиха отлично състезание при много тежки условия на пистата, както и от уважение към спорта не искахме да променяме мизата. Това е много добро постижение за Марката, но и за PSA, заедно с победата на Citroën в манша WRC в Германия“.

Бруно Фамин: „Изпълнихме програмата без никакви проблеми. Останахме верни на стратегията си, като взехмe обиколка в средата на състезанието, така че да не загубим преднината си в случай на намеса на автомобила за сигурност. Освен това стана ясно, че конфигурацията „sprint 2008“ на 908 е конкурентноспособна“.

Педро Лами: „Горд съм от работата, която свършихме за Peugeot. Беше много важно двата автомобила да стигнат до финала, с оглед класирането при конструкторите, а за Стефан и мен беше важно да се качим отново на подиума, след Льо Ман. А когато е на най-горното стъпало, радостта е невероятна! Радвам се също, че нямаме наказания, което доказва спортния дух на отбора“.

Стефан Саразен: „Това е чудесен резултат за нас и за отбора. Колата беше много добре балансирана, а механиката сварши отлична работа. Така постигнахме втората си победа за сезона след Монца. Заедно с екипажа на n°7 направихме отлично състезание.“

Марк Жене: „Загубихме много време заради трафика, особено зад Lola Aston Martin. Освен това после изостанахме с 30 секунди спрямо n°8. Имахме и малък проблем със стартера.“

Никола Минасян: „В шампионата на пилотите постигнахме голям успех. Много съм доволен, че стартирахме от първа позиция и направихме най-добрата обиколка в състезанието. Всичко ще се реши в Силвърстоун, която е любимата ми писта.“