Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа за Макларън след инцидент между пилотите на Ред Бул

Двойна победа за Макларън след инцидент между пилотите на Ред Бул

35
0

Екипът на Макларън постигна втора двойна победа през този сезон в състезанието за Гран при на Турция, като този път Хамилтън успя да се нареди пред Дженсън Бътън. Тази победа дойде обаче след инцидент между пилотите на Ред Бул, който се удариха при спирането за 12 завой 18 обиколки преди края на състезанието. Себастиян Фетел отпадна, а Марк Уебър все пак успя да завърши на трета позиция.

Останалите места в точките останаха за Михаел Шумахер и Нико Розберг от екипа на Мерцедес, следвани от Роберт Кубица (Рено), Фелипе Маса и Фернандо Алонсо от Ферари, Адриян Сутил (Форс Индия) и Камуи Кобаяши (Заубер).

За разлика от състезанието в Монако, на трасето край Истанбул зрителите наблюдаваха изключително интересна и оспорвана битка с много борба, особено в челото на колоната. Както се очакваше и след първите два дни от уикенда, Ред Бул бяха шаситата, с които всички трябваше да се съобразяват, но благодарение на по-високата си максимална скорост на правите пилотите на Макларън бяха съвсем близо до тях.

Още на старта Себастиян Фетел успя да изпревари Люис Хамилтън и да заеме втората позиция, но радостта му продължи едва няколко завоя и след умела контраатака британецът успя да си върне второто място.

Подобно бе развитието и на борбата за четвъртата позиция. Михаел Шумахер успя да се шмугне пред Бътън, който подобно на Хамилтън имаше проблем на старта заради по-прашната страна на пистата. Но и тук, както и в битката между Хамилтън и Фетел, Шумахер не успя да се задържи дълго време пред съперника си. Благодарение на високата си максимална скорост Бътън успя без проблеми да си върне четвъртото място преди спирането за 12-и завой.

Уебър се опита да се измъкне напред, но бе преследван плътно от Хамилтън. Фетел и Бътън се движеха на около 2 сек зад водещия дует, а пилотите зад тях, водени от Михаел Шумахер и Нико Розберг, започнаха да изостават. Позициите в десетката не се промениха особено като Кубица бе седми, следван от Фелипе Маса, Виталий Петров, Адриян Сутил, Камуи Кобаяши и Фернандо Алонсо.

Испанецът отново се опита да компенсира със стратегия загубеното в квалификацията, но този път колата на Ферари определено показа недостиг на скорост на подобна конфигурация. Все пак влизането му в 12-а обиколка до някъде му помогна да изпревари поне Сутил и Кобаяши.

Първи от лидерите в 15-ия тур влезе Себастиян Фетел. Благодарение на новите си гуми той завъртя най-добра обиколка веднага след излизането си. Благодарение на нея той успя да се вклини в дуета Уебър-Хамилтън, посетил бокса само обиколка по-късно.

Въпреки изтегленото си назад първо спиране Бътън не успя да спечели позиция и отново се нареди четвърти.

Очакваше се Хамилтън да поднови атаките си и да подложи Фетел на натиск. Вместо това обаче германецът започна да притиска съотборника си Уебър. Балансът на колата на младия талант с по-твърдия от двата типа гуми на Бриджстоун се оказа по-добър.

Така в 40-ата обиколка той се залепи зад съотборника си и го атакува при подхода към 12-и завой. Уебър опита да се защити, като затвори подхода от вътрешната страна. За това обаче бе късно, защото Фетел вече бе там и макар и с двете леви гуми в тревата успя да излезе с повече от половин кола пред колегата си. Уебър обаче така и не помръдна и при опита на Фетел да си отвори леко влизането за завоя се стигна до удар между двамата, при който Фетел се завъртя, а задната му дясна гума дефектира. Уебър понесе поражения по предното си крило, което се намираше на нивото на задната дясна гума на Фетел, а Хамилтън и Бътън се оказаха в ролята на смеещия се трети.

Уебър мина през бокса, но аванса му пред Шумахер бе достатъчен за да излезе трети.

Екшънът обаче не спря дотук. В 48-ата обиколка се стигна до друг двубой между съотборници. Бътън направи прекрасна атака срещу Хамилтън, отново в 12-и завой, като този път шампионът за 2008 г. остави достатъчно място на съперника си и до контакт не се стигна. Борбата между двамта продължи и в 13 и 14-и завой, като Бътън имаше минимално предимство. Хамилтън обаче продължи да е като залепен зад него и атакува в края на старт финалната права. С чудесна, макар и леко агресивна маневра, той успя да си върне водачеството. Веднага след този момент от бокса на Макларън потърсиха радио контакт с пилотите си и им обясниха да се въздържат от подобни фойерверки, защото нивото на бензина било в “критични” граници и не било ясно дали ще стигне ако продължат по подобен начин.

В 55-ата обиколка пък Алонсо пресира Виталий Петров в борба за осмата позиция, като атаката на испанеца завърши със спукана гума за руснака, което бе и края на надеждите му за точки.

Така в крайна сметка Хамилтън победи, следван от Бътън, Уебър, Шумахер, Розберг, Кубица, Маса, Алонсо, Сутил и Кобаяши.

Така след седмото състезание водач в класирането, този път едноличен продължава да бъде Марк Уебър с 93 точки, следван от Бътън с 88 т., Хамилтън с 84 т., Алонсо със 79 т. и Фетел със 78 т.

Слеващата надпревара е в Канада на 13 юни, където се очаква пилотите на Макларън да имат сериозно предимство пред останалите отбори.