Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа за Макларън в Бразилия, Алонсо – световен шампион

Двойна победа за Макларън в Бразилия, Алонсо – световен шампион

32
0

Хуан Пабло Монтоя (Макларън) спечели късно снощи Гран при на Бразилия на пистата Интерлагос. Това бе втора поредна победа за колумбиеца на тази писта след триумфа му в последния старт на миналия сезон. Той финишира на секунди пред съотборника си Кими Райконен. На трета позиция остана Фернандо Алонсо (Рено). Подиумът обаче бе достатъчен за испанеца, който си осигури титлата в световния шампионат предсрочно. Той стана най-младият шампион в историята на Формула 1 – на 24 години.

Четвърти в надпреварата бе Михаел Шумахер, следван другия пилот на Рено Джанкарло Фисикела. Барикело и Бътън финишираха съответно шести и седми, а последната точка взе Ралф Шумахер.

Преди старта на Интерлагос пистата бе влажна на места заради падналия на места сутринта дъжд. Жак Вилньов бе избрал да стартира от питлейна, а в края на загряващата обиколка и Монтейро се прибра в бокса заради проблем в съединителя.

На старта Алонсо запази първата си позиция, Монтоя остана втори. Райконен успя да изпревари Бътън и Фисикела, а Шумахер се добра до четвърта позиция.

В първият завой имаше сблъсък. Пицония се промъкна между Марк Уебър и Дейвид Култард и шотландецът го удари леко, след което Уилямс-ът на бразилеца изхвърли болида на съотборника му. Антонио и пилотът на Ред Бул отпаднаха директно. Уебър успя да се добере до бокса и повече от 20 тура по-късно се върна на трасето в опит да подобри мястото си за излизане в квалификацията на следващия старт. Заради катастрофата пък на трасето излезе кола за сигурност.

При рестартирането на надпреварата в третата обиколка Монтоя задмина Алонсо, а Райконен остана трети. Пръв от тях в бокса влезе Фернандо и това позволи на Кими да се измъкне на втора позиция. Спиранията в бокса на двамата пилоти на Макларън не доведоха до разместване в челото и Монтоя спечели. Благодарение на двойната си победа Сребърните стрели изпреварват в момента Рено с 2 точки в класирането при конструкторите два кръга преди финала на шампионата.