Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа за Ред Бул в квалификацията

Двойна победа за Ред Бул в квалификацията

41
0

Екипът на Ред Бул записа двоен успех в квалификацията за Гран при на Европа. Себастиян Фетел бе най-бърз по улиците на Валенсия и утре ще започне състезанието от първа позиция. Германецът за първи път от няколко състезания успя да изпревари съотборника си Марк Уебър, а трети остана Люис Хамилтън от екипа на Макларън.

Голям провал преживя екипа на Мерцедес след като Нико Розберг се класира 12-и, а 7-кратният световен шампион Михаел Шумахер 15-и.

В първата част на квалификацията очаквано отпаднаха отборите на Испания Рейсинг, Върджин и Лотус. Не толкова очаквано бе обаче отпадането на Камуи Кобаяши от екипа на Заубер. Не особено добре се представи и съотборникът на японеца, Педро де ла Роса, който записа едва 16-а позиция. Отпадането на пилотите на Торо Росо във втората част на квалификацията пък не бе изненада за сметка на невъзможността на състезателите на Мерцедес да прескочат втората част, която се оказа финална и за колите на Форс Индия.

В последната част Уебър поведе и дълго държа лидерството преди да бъде изместен в края от Фетел, който за първи път от надпреварата в Китай ще стартира първи. Грешка в последната бърза обиколка на Хамилтън пък му попречи да стартира от първа редица.

Четвърти и пети останаха Фернандо Алонсо и Фелипе Маса от тима на Ферари. Въпреки промените по изпускателната система, целящи да подобрят потока около двойния дифузьор, колите на „червените” не успяха да се преборят за по-челни позиции.

Зад тях останаха Кубица (Рено), Бътън (Макларън), Хюлкенберг и Барикело от тима на Уилямс, а десетката се допълни от Виталий Петров от Рено.