Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа за Скудерията на Албърт парк

Двойна победа за Скудерията на Албърт парк

65
0

Михаел Шумахер започна по пефектен начин сезон 2004 г., печелейки днес Гран при на Австралия. Триумфът на Ферари на Албърт парк бе пълен, след като втори завърши Рубенс Барикело. Трети е Фернандо Алонсо (Рено).
– В основни линии това е перфектен резултат – заяви след състезанието световният шампион. – Рубенс натискаше много упорито и на мен съвсем не ми беше лесно. Колата вървеше добре, както и през целия уикенд. От моя гледна точка обаче ситуацията е следната: след първото състезание имам две точки повече, отколкото след първите три надпревари на миналата година. Това е наистина добър старт на сезона за мен.
В последните обиколки на състезанието Михаел дори си позволи да намали максимално темпото – преднината му бе наистина огромна. Най-доброто доказателство за скоростта му обаче е фактът, че той направи най-бързата обиколка на състезанието и постави нов рекорд на пистата със стари гуми.
Във Ферари също останаха много доволни.
– Фантастичен старт за нас. Все още ме изненадва колко добра работа върши отборът ни – каза техническият директор Рос Браун.
След началото на надпреварата Барикело за малко караше с темпото на съотборника си, но скоро бе принуден да намали заради проблеми със спирачките.
Фернандо Алонсо спечели по чудесен начин третото място. Испанецът се изстреля на старта и от пети стана трети, след като надделя над Хуан Пабло Монтоя в първия завой. И той като останалите пилоти с Мишлен обаче имаше проблеми с поведението на гумите, особено на предните.
Четвърти и пети са пилотите на Уилямс Ралф Шумахер и Монтоя. Колумбиецът имаше доста интересно състезание. След като Алонсо го изпревари на първия завой, той обърка натискането на спирачките и мина през тревата, при което загуби доста позиции и се озова осми. Хуан Пабло бързо си проправяше път през колоната, но остана зад Ярно Трули в продължение на десет обиколки. На всичкото отгоре и трите питстопа на Монтоя бяха много бавни, като при два от тях заяждаха гайки на гумите.
– При толкова ниска температура избраните от нас гуми не работят особено добре и времената ни на обиколка демонстрираха това – обясни техническият директор на Уилямс Патрик Хед.
Шести е Дженсън Бътън. Той вървеше четвърти в началото на надпреварата, но загуби една позиция спрямо Ралф Шумахер при спирането в боксовете, а по-късно Монтоя го изпревари. След англичанина се класира Трули. Последната точка взе Дейвид Култард, но тя едва ли е утеха за кошмарното представяне на Макларън.
– Не бяхме достатъчно бързи още от първата обиколка – призна шотландецът.
Кими Райконен пък отпадна още в осмия тур заради техническа повреда.
– Налягането на водата падна и двигателят изпуши – обясни финландецът, също крайно недоволен от развитието на събитията.