Начало Избрани Джовинаци ще кара автомобила на Хаас в две свободни тренировки

Джовинаци ще кара автомобила на Хаас в две свободни тренировки

666
0
Антонио Джовинаци, Ферари
Антонио Джовинаци, снимка Ферари

Антонио Джовинаци ще се завърне във Формула 1. Италианецът ще бъде зад волана на автомобила Хаас VF-22 по време на първите свободни тренировки в Италия и САЩ. 

Италианският състезател има 62 старта във Формула 1 с отбор на Заубер/Алфа Ромео. Джовинаци замени Паскал Верлайн в първите два старта от сезон 2017, преди да стане титулярен пилот на ребрандирания отбор от Хинвил две години по-късно. 28-годишният състезател записа общо 21 точки в периода 2019-2021 г. като най-добрият му резултат е пето място в Гран при на Бразилия 2019.

Джовинаци бе освободен от Алфа Ромео в края на миналата година за сметка на Гуаню Жу. Италианецът бе видимо разстроен от действията на швейцарския отбор. След като остана без титулярно място във Формула 1, той реши да се състезава във Формула Е с отбора на Дракон Пенске Аутоспорт. Същевременно той остана резервен пилот на Ферари заедно с Мик Шумахер.

Италианецът познава отлично Хаас, тъй като направи седем петъчни тренировки с американския отбор през 2017.

Сега Джовинаци ще кара новия автомобил на отбора на родна земя. След това ще вземе участие и в първата петъчна тренировка за Гран при на САЩ в Тексас.

Много се радвам, че отново имам възможност да карам в официални сесии на F1. Важно е да тествам и истински автомобил освен този в симулатора. Нямам търпение отново да си сложа костюма и каската“, сподели Джовинаци.

Това ще бъде възможност да придобия увереност с новото поколение автомобили и е най-добрият начин да бъда готов, ако бъда повикан като резервен пилот. Карането на предизвикателни и вълнуващи писти като Монца и COTA е още по-вълнуващо. Благодаря на Хаас и Скудерия Ферари. Очаквам с нетърпение да дам своя принос към отбора, който разчиташе на мен още през сезон 2017″, добави италианецът.

Двамата титулярни пилоти на Хаас Кевин Магнусен и Мик Шумахер ще отстъпят своите автомобили на Джовинаци.

Щастливи сме, че можем да приветстваме Антонио Джовинаци обратно в отбора за две свободни тренировки“, каза шефът на Хаас Гюнтер Щайнер.

Ферари искаше да даде на Антонио малко време в състезателен уикенд с автомобил от настоящата спецификация на F1. Разбира се ние решихме да помогнем на нашите партньори.“

През 2017 г. се насладихме на подобна ситуация с Антонио и Скудерията Ферари. Ясната разлика между тогава и сега е опитът, който той ще е натрупал, състезавайки се през предишните три сезона във Формула 1, както и обратната връзка, която ще може да ни даде в Италия и Америка. С нетърпение очаквам да видя отново Антонио зад волана на нашия автомобил“, допълни шефът на Хаас.