Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун прехвърля отговорността за Гран при на Бахрейн на престолонаследника на кралството

Екълстоун прехвърля отговорността за Гран при на Бахрейн на престолонаследника на кралството

48
0
Гран при на Бахрейн

Бърни Екълстоун прехвърли отговорността за провеждане на Гран при на Бахрейн на престолонаследника на кралството – принц Салман ибн Иса Ал Халифа.

Той ще знае дали е сигурно да пътуваме нататък – заяви англичанинът.

Управляващият търговските права на Формула 1 Екълстоун допълни, че не бил наясно каква е ситуацията в Бахрейн, тъй като не се намира там. Ситуацията с първия старт от Гран при обаче едва ли е първа грижа на принца, който (освен всичко останало) е командващ военните сили в страната. В последните дни противоположните страни в политическия конфликт в Бахрейн се опитват да организират преговори, но досега не успяват.

Британското правителство междувременно посъветва гражданите си да не пътуват за кралството освен ако не е крайно наложително. Чувствата във Формула 1 също клонят към отмяна на надпреварата. Според непотвърдена информация някои отбори ще бойкотират уикенда, ако стартът въпреки всичко се провежда. Ясно позиция от Екълстоун и екипите обаче липсва до момента. Според Бърни решение ще бъде взето във вторник през идващата седмица.

Ситуацията в Бахрейн пък не се успокоява. Протестиращите антиправителствени и опозиционни групи поставиха условие исканията им (оставка на правителството, освобождаване на политическите затворници и разследване смъртта на демонстранти) да бъдат изпълнени преди въобще да се съгласят да водят преговори. Лагерът им на Перления площад е възстановен, след като военните се изтеглиха по заповед на принц Ал Халифа. Твърди се, че той е успял да влезе във връзка с представители на всички партии в страната, включително опозиционните. Сред демонстрантите пък има гласове за сваляне на кралското семейство – династията Ал Халифа са сунити, докато по-голямата част от бахрейнското население са шиити.

Принцът се извини за загиналите при протестите хора в интервю за новинарската CNN и изрази съболезнования към семействата им, допълвайки, че се надява всички заедно да положат максимални усилия, за да се справят с политическата криза.