Начало Избрани Един от желаещите да участва в F1 отбори продължава да набира персонал

Един от желаещите да участва в F1 отбори продължава да набира персонал

1430
0
F1 2023
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Един от желаещите да участва в F1 отбори започва да набира персонал. Според информация на сайта racingnews365.com, става дума за Андрети Глобал. Американската компания продължава да наема ключов персонал в опит да получи одобрение да влезе в F1 в бъдеще.

В началото на тази година Андрети Глобал реши да обедини усилия с Кадилак в пореден опит за влизане в F1. Според Майкъл Андрети, идването на производител като Дженерал Моторс трябва да убеди ръководството на световния шампионат да промени мнението си по въпроса за разширяване на стартовата решетка. Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем приветства проекта на Андрети Глобал и GM. В същото време екипите от F1 отново бяха против идването на допълнителен отбор и дори поискаха входна такса от $600 млн. Парите трябва да служат компенсация за по-малкия дял средства, които ще взимат от наградния фонд след края на всеки един сезон.

Миналата година започна строителството на голям нов кампус на стойност $200 млн. В него ще се съсредоточат всички състезателни дейности на Андрети Глобал. Компанията ще разполага и с достатъчен капацитет да създаде отбор от F1 ако получи одобрение от ФИА.

Процесът на кандидатстване на Андрети Кадилак в F1 продължава с пълна сила. Очаква се екипът да подаде уведомление за „изразяване на интерес“ през април. След това ФИА трябва да вземе окончателното решение по този въпрос през юни. Ако федерацията даде зелена светлина на проектна на F1, то тогава Андрети Кадилак ще се надява да получи одобрението от действащите отбори във Формула 1.

Процесът за одобрение обаче не попречи на екипа-кандидат да започне да наема допълнителен технически персонал. Според racingnws365.com, Андрети е започнал да привлича все повече специалисти в Банбъри. Именно в британския град се намира базата на подразделението на компания във Формула Е.

Желаещият да участва в F1 отбор наскоро е назначил Ник Честър. Според профила на британския инженер в LinkedIn той вече работи в „отбор от най-високо ниво в моторните спортове.“

Честър има почти 30-годишен опит в F1. Британецът започва кариерата си в Arrows в средата на 90-те години. После той преминава в Рено и има огромна роля в успеха на френския производител и Фернандо Алонсо в периода 2005-2006 г.

Честър е и бивш технически директор на Лотус в периода 2013-2016 г. След това той заема същата длъжност при завръщането на Рено, преди да си тръгне от Енстън в края на 2020 г. После британецът прекарва известно време в подразделенията на Мерцедес и Макларън във Формула Е. Последната му длъжност бе технически директор в тима на Макларън в електрическия шампионат.

Същевременно Джон Макуилям е бил назначен като главен дизайнер на отбора от най-високо ниво в моторните спортове. Британецът също има сериозен опит в F1 след като започва работа в Джордан през 1991 г.

После той бе технически директор на вече несъществуващия отбор на Мейнър. През април 2019 г. 60-годишният специалист става директор по инженерните въпрос в Продрайв.

Постът ръководителят на отдела по аеродинамика пък е зает от Джон Томлинсън, който е работил заедно с Честър в Лотус и Рено. Томлинсън е бивш ръководител на отдела за аеродинамика в Уилямс, а също така е работил на различни позиции в Мерцедес.