Начало Други Един човек, един мотор, една планета

Един човек, един мотор, една планета

136
0

До 2011г. на мотор в името на мира

ПЪТЕШЕСТВИЕТО
Индонезийският пътешественик за мир, Джефри Полная, пристигна в България на 6 май 2008г. след като прекоси Азия, източната част на Северна Африка и редица европейски държави, като част от световната му обиколка под надслов „Пътуване за мир”. Мотоциклетистът, който дойде у нас, след като посети Македония, планира да остане в София до 14 май, след което ще се отправи към Турция, Грузия, Азербайджан и Армения. Днес, 13 май 2008г. той даде съвместна пресконференция с екипа на Камор Ауто, които представиха новите модели мотори BMW. От страна на Посолството на Индонезия, г-н Адития Тиморанто изрази своята радост, че негов сънародник прави това уникално пътешествие, укрепвайки и културните връзки между Индонезия и останалия свят.
Предизвикателното пътешествие, посветено на световния мир, стартира от Джакарта, столицата на Индонезия на 23 април 2006 г. То ще продължи пет години и включва около 100 държави в 5 континента. Инициативата има за цел да популяризира идеята за утвърждаване на световния мир и да засили междукултурните връзки между Индонезия и останалия свят. Г-н Полная вече е обиколил 54 държави. След като е преминал през повечето страни от Европейския континент, преди да се завърне в Индонезия през 2011 г., той ще посети още Америка и Австралия.

ЕДИН ЧОВЕК
Индонезийският радетел за мир е професионален мотоциклетист и един от четиримата професионални водачи на организирани групи мотоциклетисти в Индонезия. За него мотоциклетизмът е източник на авантюризъм, който тече във вените и определя жизнения му път. Неслучайно псевдонимът, с който е известен в Индонезия е „Фантомът на пътя”. Като истински любител на приключенията Джефри Полная многократно е обиколил родната си страна сам с мотора си. Освен мотоциклетизъм той редовно практикува и други екстремни спортове – парашутизъм, безмоторно летене, рафтинг и др. Джефри Полная смята, че дори сам на пътя, той никога не е самотен, защото има много приятели вече в 54 страни.

ЕДИН МОТОР
За изпълнението на своята мисия Джефри Полная е избрал BMW R 1150 GS Adventure. Този 232-килограмов мотор е специално оборудван с четиритактов 1.130-куб. двигател с 2 цилиндъра, захранван с високооктанов бензин. Този мотоциклет е бил верен партньор на индонезийския авантюрист в дългото му пътешествие. Г-н Полная твърди, че не би го сменил до края на пътешествието, защото всяка драскотина е история от различна държава по света. На въпроса защо е избрал точно BMW мотор, той обясни, че според него има три вида мотоциклети. Едните са американските, които са стилни и при тях водещ е външният вид, те са за тези, които искат да изглеждат добре на мотора си. Вторият тип са скоростните мотори, каквито са италианските и японските мотори. Третият вид съчетава първите два и предоставя допълнително издръжливост, сигурност и функционалност. За своето пътешествие от 330 000 км общо Джефри Полная залага точно на третия вид и според него моторът може да е единствено BMW.

ЕДНА ПЛАНЕТА
Както Джефри Полная казва, всякa голямa идея започва с нещо просто и малко. Гледайки новинарска емисия за войните по света преди осем години, малките му синове го попитали защо не направи нещо, за да промени света. «Какво бих могъл аз да направя, бил неговият отговор, та аз съм бизнесмен и мотоциклетист, аз мога само това!» Единият от синовете му директно казал – «Ами тогава карай, пътешествай за мир». Така се ражда идеята на мисията, станала известна в целия свят. Г-н Полная сподели днес, че изпълнява мечтата на сина си. За да я осъществи, той жертва своята кариера и за дълги години се разделя със семейството си и приятелите в родната Индонезия, опитвайки се да сподели своите убеждения за мир със световната общност. Със своето начинание той се надява да докосне сърцата и умовете на милиони хора по света, независимо от тяхната расова принадлежност, вероизповедание и политически убеждения. «Аз посещавам много страни – някои от тях са много красиви, други са опасни, но дори в страна като Афганистан, където стреляха по мен, трябва да има мир. Аз посвещавам своето пътешествие на световния мир и на това хората да мислят за него.»

БЪЛГАРИЯ
Когато го попитахме какво мисли за България, първата случка, която изникна в съзнанието му, бе още от границата. Пристигнал в проливен дъжд, целият мокър, той е забелязан от граничните служители, които го извикали да мине пръв и да не чака. „Много сте любезни и гостоприемни – това бе първото ми впечатление, което се затвърди и от престоя ми тук”, обобщи Джефри Полная.
На пресконференцията той разказа интересни случки от своето приключение.
Когато искал да си направи снимка пред Биг Бен в Лондон, Англия, дошли полицаи, които поискали да го глобят. След като разбрали за мисията и пътешествието му, те не само че не го наказали, но дори си направили съвместна снимка.
Най-страшното му преживяване е, когато се загубил в пустинята за три дни и бил сигурен, че ще умре. „Дори да умра, поне ще е с усмивка” казал си той и започнал да кара през пясъка и да се смее – така забавлявайки се намерил и верния път.